Колкото и парадоксално да звучи, националният отбор на България има поне теоретичен шанс да отиде на световното по футбол догодина в Русия. Първото място изглежда мираж, но с второто нещата не стоят точно така.

Припомняме регламента: победителите в 9-те групи от Зона Европа директно вземат квоти за мондиала, а осем от заелите вторите места ще играят баражи (по 2 мача) едни срещу други, определени по жребий. Това означава 13 отбора от Стария континент по руските терени.

До края на надпреварата в група А всеки отбор трябва да изиграе по три мача, като тази вечер са първите от тях. България гостува на Холандия и задължително трябва да спечели, ако иска да остане в играта.

Ето класирането в групата:

1. Франция          15:5   16

2. Швеция           14:7   13

3. България        12:14  12

4. Холандия       13:10  10

5. Беларус            4:12  5

6. Люксембург  7:17  4

Вижте вариантите българските национали да заемат първото или второто място:

Първо място

Забравете. Трябва да вземем 9 точки, Франция да спечели само 4, а Швеция - не повече от 7. Каква е програмата до края? "Лъвовете" гостуват днес на Холандия, после приемат Франция и завършват на терена на Люксембург.

"Петлите" домакинстват днес на "херцозите", след това идват в София, а на 10 октомври приключват срещу Беларус в Париж. Шведите отиват на терена на Беларус, после приемат Люксембург, а за финал ще спорят с Холандия в Амстердам. Преди това "лалетата" играят с България у дома и срещу Беларус в Минск.

Вижда се, че Франция и Швеция няма къде да направят желаните грешки. Дори при условие, че победим Погба, Гризман и компания в София, те трябва да сбъркат още някъде. А играят срещу аутсайдерите в групата.

Второ място

По-реално изглежда, но отново минава само през 3 победи - две от тях са срещу Холандия и Франция. Което никак не е лесна задача. Изключваме "петлите" и решаваме, че спорим със скандинавците и "лалетата" за мястото, което осигурява бараж.

Отново трябва да се разчита Швеция да стъпи накриво. Това може да стане срещу холандците на 10 октомври. Целта е България да има 21 точки, а "трите корони" да останат с 19 или 20. Ако активът е равен, предимството е на страната на шведите заради баланса от преките двубои.

Виждате, че задачата е почти невъзможна - има твърде много ако, а "трикольорите" са с най-трудната програма в сравнение със съперниците. Но поне е нещо, че в края на квалификациите имаме макар и теоретичен шанс. Това не се беше случвало от години. Жалко, че загубихме от Беларус в Минск. Ако нашите бяха спечелили там, сега поне второто място щеше да изглежда по-постижимо.