Директивата на ЕС, с която се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата, влезе в сила от началото на септември.

След изчерпване на наличните количества в търговската мрежа такива уреди вече няма да се предлагат, съобщава Би Би Си. Директивата е задължителна за изпълнение от всички страни членки.

Под забраната не попадат единствено безжичните модели и прахосмукачките с по-големи мощности от разрешеното, които вече са на склад при търговците. 

Според изчисления на експерти експлоатацията на по-икономични прахосмукачки пести на всеки притежател около 70 евро за цялото време на ползване. 

От тази мярката ще се реализират и икономии на до 2 тераватчаса електроенергия. Това се равнява на годишната консумация на електроенергия от Белгия например. 

В същото време вредните въглеродни емисии в атмосферата ще бъдат намалени с 6 млн. тона, което се равнява на годишните емисии на 8 средно големи електроцентрали, сочат още предварителните прогнози.

Според противници на решението няма как един дом да бъде изчистен добре, ако хората трябва да си купуват уреди с по-ниска мощност и всъщност директивата защитава производителите на уредите, които се надяват на по-изгодни общи конкурентни условия

Енергийни експерти обаче са категорични, че най-добрите машини с ниска мощност чистят точно толкова качествено, колкото тези над 900 вата.

И в двата случая търговците на битова техника имат изгода - те посрещат промените със заредени догоре складове с мощните модели, защото се очаква рязък ръст на търсенето им като за последно.