Холандия би България с 3:1 в световна квалификация на ст. "Амстердам арена" за Мондиал 2018. Така шансовете на "лъвовете" за второто място, даващо право на бараж, съвсем се загубиха.

Швеция разби Беларус с 4:0 като гост и се изравни по точки с Франция, а "лалетата" си върнаха за поражението с 0:2 в София и ни изпревариха на третата позиция.

Единственият гол за националите вкара Георги Костадинов, който намали резултата за 1:2.

Дейви Пропер откри в 7-ата минута, слагайки успешен край на многоходова комбинация на домакините. Българите не успяха да избегнат допускането на ранно попадение срещу класен съперник, който обаче изпитва трудности срещу себеподобни.

Не помогна и смелото решение на Петър Хубчев да замени титулярите Симеон Славчев и Георги Миланов с далеч по-неопитните в националния Александър Цветков и Атанас Зехиров, направил дебют.

Нашите играха дълбоко прибрани в половината си, усещаше се и умора от битката с Швеция. Въпреки това в 17-ата минута Георги Костадинов можеше да изравни, но при удара му с глава топката срещна левия страничен стълб на вратата на Холандия.

Офанзивата на Холандия продължи и след почивката. Тя даде резултат в 67-ата, когато Ариен Робен удвои. "Лъвовете" тръгнаха по-смело в атака и още в 69-ата намалиха - Ивелин Попов центрира от свободен удар и Георги Костадинов леко докосна кълбото с глава за 1:2.

Последваха минути, в които гостите погледнаха по-смело към вратата на домакините. Усети се съживяване. Противниците обаче бързо се овладяха и при поредния набег от лявата зона Пропер направи 3:1.

Българският отбор отново показа, че е силен като домакин, но и много слаб на чужд терен. Предстои домакинство на Франция на 7 октомври. Тимът ни ще бъде лишен от основни единици като Ивелин Попов и Ивайло Чочев - заради натрупани жълти картони.

По-късно днес "петлите" приемат Люксембург.

Швеция поведе в класирането с 16 точки, колкото има и Франция (при мач по-малко), Холандия е с 13, а България остана на четвърто място с 12 пункта.