Полша няма да бъде изнудвана от Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните членки, заяви премиерът Беата Шидло.

"Няма да се подадем на изнудването на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това, че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза тя в интервю за местното списание Sieci.

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, открита през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията си по плана на ЕС за миграционните квоти.

Трите страни може да бъдат глобени. Според Варшава това значи съкращаване на европейските средства:

"Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни" по въпроса за квотите, каза още полският премиер, цитирана от Еuractiv. 

Миналата сряда Европейският съд се произнесе по жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на ЕС за пренастаняване на мигрантите, чието начало бе поставено през 2015 г. Целта му е да се намали миграционният натиск върху Италия и Гърция. 

Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той се отнася за кандидати за убежище, които почти сигурно ще получат такова, например сирийци или еритрейци.

За близо 2 години малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. Само през 2015 г. в двете южни страни членки на ЕС дойдоха над 1 милион мигранти. Повечето от тях продължават пътя си към Северна Европа. Полша не е приела нито един кандидат за убежище според плана за квотите.

През юли партията на Шидло "Право и справедливост" прокара спорни закони за реформа в съдебната система, които предизвикаха масови протести в Полша. Президентът Анджей Дуда наложи върху два от законите - за Върховния съд и за Националния съвет по правосъдието, които позволяват на парламента да контролира съдебната система.

Полша беше заплашена от най-тежките санкции от страна на ЕС  заради реформите - ограничаване на членските й права в Съюза. Според член 7 на Лисабонския договор членските права на държава от ЕС могат да бъдат ограничени, ако в нея съществува системна заплаха за основополагащи принципи на съюза, какъвто е върховенството на закона.

Страната бе остро критикувана от лидери на страните членки на ЕС:

"Полша не е тази страна, която очертава посоката, в която да се развива Европа. Обратно - тя е страна, която върви срещу европейските интереси", заяви френският президент Еманюел Макрон във Варна преди две седмици.

В интервюто за полското издание Шидло нарече обвиненията на франския държавен глава "най-големите лъжи, ужасна манипулация" и настоя, че страната "иска да бъде в ЕС, ние го ценим".