"Това, че си отиваме няма никакво значение. Никой няма намерение след себе си да оставя пустиня".

Така здравният министър Таня Андреева отговори на въпроса дали кабинетът щеше да предложи актуализация на бюджета на здравната каса, ако не беше почти в оставка.

Преди седмица премиерът Пламен Орешарски обяви в парламента, че не вижда причина за преразглеждане на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на бюджет 2014 изобщо, въпреки че отдавна имаше данни, че НЗОК е натрупала голям дефицит. Само в рамките на два дни обаче стана ясно, че актуализация ще има и тя ще бъде предложена от правителството и подкрепена от депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС. 

Андреева даде заявка, че предложението на здравното министерство ще бъде внесено в Народното събрание до края на тази седмица, въпреки че се очакваше то да мине още на днешното правителствено заседание.

От думите на здравната министърка обаче стана ясно, че политиците, а не експертите били тези, заради които се е стигнало до днешната ситуация с бюджета на НЗОК.

"В момента всеки проблем, дори и и частен, се яхва. В момента политиците упражняват едно охулване, но тези, които хулят не дават предложения за излизане от ситуацията", посочи Андреева.

Фактът че до вчера Орешарски не виждаше нужда от намирането на още средства за касата, здравната министърка коментира в контекста на казаното от нея малко преди това:

"Премиерът говори като експерт, не като политик". 

Т.е. според експерта Орешарски няма нужда от запълване на дупката в бюджета, за каквато политиците, особено в условия на приближаващи предсрочни избори настояват.

Днес пък Андреева вметна, че всяка година по това време започвало да се говори за недостиг на парите за здраве.

Огорчена тя разкритикува поведението и на народните избраници, които вместо да гласуват важни здравни закони, които били внесени и отлежават, си играели с кворума. От това министърката зададе въпроса "За кого е важно здравеопазването?" и сама отговори: "За кабинета". 

Факт, надзорният съвет на касата и здравното министерство преговарят от април за бюджета на НЗОК. Още тогава от надзора обявиха, че очакваният дефицит до края на годината е 328 млн. лв и ако парламентът не гласува актуализация, плащанията към болниците могат да бъдат намалени наполовина още от 1 август.

Това бе отбелязано и от Андреева, но пък с няколко забележки.

По думите на министърката не било коректно към април да се правят прогнози за дефицита в края на годината. Отделно от касата й пратили предложение за актуализация на бюджета си, но то било само с искане за допълнителни средства по пера, без анализ къде има преразход, защо и как може да се избегнат бъдещи дупки. Членовете на надзора, които не са представители на държавата пък бламирали предложенията за затягане на финансовата дисциплина, разказа още Андреева.

Тя посочи и, че има няколко варианта за актуализация на бюджета, но препрати към финансовото министерство за повече въпроси. Не каза и каква е възможната сума, която държавата ни отпуснала, нито от къде. Андреева се похвали само, че приходите от здравни вноски са се увеличили в пъти спрямо минали години и това щяло да се вземе предвид при сметките. 

Според различни коментари, се очаква държавата да намери около 200 млн. лв. за НЗОК, а още до около 80 млн. лв. може да се очакват от събраните в повече здравни вноски. В момента дупката в НЗОК е близо 500 млн. лв.

На финала здравната министърка увери, че никой нямало да остане без болнична помощ и припомни греховете на ГЕРБ.

"Никой не би си позволил такова безотговорно поведение и мисля ,че това правителство го е доказало в по-тежки случаи, когато трябваше да заплащаме за грешките на другите", заяви Андреева, припомняйки сагата с бюджета на касата от времето на ГЕРБ, когато резервът на НЗОК от близо 1,5 млн. лв. бе влят в държавния бюджет.

По думите й тези пари са можели да осигурят резерв в касата.

Таня Андреева отсече и, че не е чувала някой от колегите й да изказва мнение, че НЗОК трябва да бъде фалирана. Коментарът й бе по повод "разкритията" на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който ден по-рано заяви в парламента, че министър е предложил НЗОК да бъде фалирана. Тренчев се позова на два независими източника, които не назова.