"Клан на прокуратурата" е рекетирала фалиралия банкер Цветан Василев от 2009 до 2014 г., за да си няма проблеми. 

Това заявява в интервю в "семеен" формат с жена си Антоанета, дадено за Люба Кулезич и представено в предаването „Просто Диков“ по телевизия BIT. 

Конкретният повод за срещата са обвиненията от прокуратурата за пране на пари срещу дъщеря им, защото е приела апартамент като подарък, за който обвинението твърди, че е придобит с пари от престъпна дейност.

Водещият Сашо Диков не си спести обилните коментари в ефир:

„Президентът Румен Радев изрече една огромна глупотевина: „Нека Цветан Василев се върне, а аз ще му гарантирам сигурността, въпреки че нямам съответните правомощия." По този начин той се опита да прикрие страха си да застане, изправен като баща. Ако тази година Бойко Борисов по случай раждането на своето внуче подари на дъщеря си апартамент или президентът подари нещо на своите деца... След 4 години, когато Цацаров вече няма да е главен прокурор, Радев могат да го подгонят за корупция във връзка с грипените,  Бойко могат да го подгонят за какво ли не...“

И уточни: 

„Не казвам, че са престъпници, не това е интимната ми мисъл, но децата им могат да бъдат вкарани в затвора от 5 до 15 г. през 2021 г., защото през 2017 г. те са знаели, че получават подаръци от престъпници. Това, което правят срещу едно дете, не го е правила и мафията. Един от нейните основни принципи – никога жените и децата не се закачат."


Тук Кулезич се намеси:

„Това важи само за италианската мафия, българската го прави. Нито аз вземам пари, нито ти като програмен директор, нито собствениците на телевизията вземат пари от Цветан Василев. Ние просто даваме думата на хора, които не оневиняваме в никакъв случай.“

И след това многоминутно интро най-сетне заговориха Цветан Василев и жена му. 

Една от ключовите теми бе разплитането на сюжета „Дунарит“, който през последните дни търпи различни обрати. Първо икономическият министър Емил Караниколов обяви, че ще одържави оръжейното предприятие. После властите обясниха, че това по същество не е национализация, а грижа за работниците и става дума за изкупуване на дялове, което било съвсем нормална процедура. В края на миналата седмица стана ясно, че и това не може да стане и сделката се проваля, тъй като предприятието си е погасило вземанията от 24 млн. евро, изкупени преди това от Държавната консолидационна компания. 

Става дума за заем от КТБ, прехвърлян през цесии на различни фирми, който досега не е бил обслужван, тъй като по времето на най-силната атака срещу предприятието то е било на компанията „Виафот лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. 

„Случаят с „Дунарит“ е класическият ченгесарски подход: „Аз ти правя проблеми, а после ще ти ги решавам.“ На членовете на борда на директорите бяха повдигнати несъществуващи обвинения. Досега не е ясно за какво, но вероятно е за това, че са вписали новия акционер „Емко“ (б.р. - друг оръжеен завод, свързван с наследството на банкера) в капитала на дружеството. Като че ли те биха могли да направят нещо друго – в крайна сметка бордът на директорите се избира от акционерите, а не обратното“, отбеляза Василев. 

 

„Най-общо ситуацията около „Дунарит“ може да бъде сведена до следното: към 20 юни 2014 г., когато се затваря КТБ, фирмата има определен дълг. След като се разрешават цесиите от квесторите, назначени от БНБ, мениджърите започват да търсят решение за спасение на завода. И ги набират през разрешените цесии, в които главният кредитор всъщност е „Едоардо Миролио“.

Нататък обаче казусът се комплицира: 

„По някакъв начин лицето Пеевски придобива всичките активи на Миролио, както и на вземанията му от „Дунарит“. Междувременно той става собственик на 85% от „Техномаркет“,  което също е една криминална сделка, проспана от квесторите, но това не искам дори да го коментирам. Неизвестна офшорка „Виафот“ си е едно към едно свързана с Пеевски. И с цялата си арогантност и показност тя е регистрирана на бул. „Цар Борис I“, където бяха офисите на КТБ. След като мениджърите направиха всичко възможно да спасят „Дунарит“ и да осигурят максимална възвръщаемост на компанията майка „Хедж инвестмънтс“. Тя е записана на мое име, но към нея има претенции един кокер шпаньол на Пеевски – фамозния Пламен Георгиев (шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество).  След като не успяха, те включиха целия арсенал – КОНПИ, данъчни, прокуратура, само и само да може Пеевски да овладее дружеството“, изтъква Василев. 

На отговор защо е цялата тази борба за овладяването на „Дунарит“, Цветан Василев отговаря:

„Пеевски много добре знае, че в този момент в дружеството има над 65 млн. лв. кеш, които са запазени само за плащане на задълженията на „Дунарит“. Те не са за Цветан Василев, както твърдят свинеобразните медии. Единствената причина то да не изплаща дълговете си към онзи момента към „Виафот“ е, че към онзи момент тече съдебен спор между синдиците на КТБ и същата фирма. 
Схемата пропадна, защото те сами влязоха в капана, а Борисов се появи като една Раймонда Диен, като един Александър Матросов (б.р. - две исторически личности, героизирани от пропагандата). 

Цялото интервю с Цветан Василев и съпругата му ще бъде излъчено в три поредни дни от днес до сряда в ефира на BIT.