Днес директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е получил заповед за уволнение, съобщиха от Регионално управление на образованието - София.

Началничката на регионалното управление по образование Ваня Кастрева заяви, че заповедта е връчена пред свидетели, Стоянов дълго се е запознавал с нея, после е отказал да я подпише. Тя влиза в сила от днес, а утре трябва да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор на СМГ. Конкурс за нов директор ще има едва след като изтекат сроковете за обжалване на заповедта в съда, или - ако Стоянов обжалва - докато приключи делото.

Преди дни от РУО-София поискаха оставката на директора заради напрежението в столичната гимназия, започнало с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова.

Какво точно пише в заповедта за уволнението на директора към момента не е ясно.

Множество учители, родители и ученици се обявиха в защита на Стоянов. Учители по математика обаче заявиха, че няма да влязат в класните стаи на 15-и септември, ако той още е директор.

Тодорова бе уволнена от Стоянов, след като се разбра, че тя като участник в комисията на математическото състезание "Европейско кенгуру" е работила против интересите на собствените си ученици.

Сагата на популярното по света математическо състезание продължава от месеци и е свързана с факта, че две организации в България организират паралелно местния кръг на състезанието. Единият организатор е сдружение "Европейско кенгуру" на проф. Сава Гроздев, а другият - Съюзът на математиците в България. Двете организации са в конфликт, а международната управа, която отговаря за цялостното провеждане на състезанието, отказва да се намеси и да реши кой ще го провежда. В резултат на това тази година учениците, явили се на състезанието на СМБ, сред които и ученици от Софийската математическа гимназия, за малко да не бъдат допуснати да продължат на следващия кръг, въпреки че са изкарали нужните резултати за това. Причината - сдружение "Европейско кенгуру" на Сава Гроздев праща само резултатите на учениците, явили се в неговата версия на състезанието.

Петя Тодорова се подписва именно под това решение, което на този етап реално ощетява нейни ученици. В крайна сметка Министерството на образованието се намеси и осигури възможност всички деца, получили нужните точки, да продължат в следващия кръг, макар това да нарушава правилата на състезанието и сериозно да затруднява организацията му, тъй като става дума за 588 деца.

Очаквайте подробности.