Висша представителка на консервативната партия на германската канцлерка Ангела Меркел съобщи, че уебсайтът й е бил подложен на хиляди кибератаки - много от руски айпи адреси - преди телевизионния предизборен дебат между Меркел и социалдемократическият претендент за поста й Мартин Шулц в неделя, предаде Ройтерс.

Германското разузнаване и правителство често са изразявали тревога, че Москва може да се опита да се намеси в общите избори на 24 септември, където се очаква Меркел да спечели четвърти мандат.

Русия многкратно е отричала да се е опитвала да влияе на избори в други страни.

Юлия Кльокнер, заместник-председателка на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, каза днес, че нейният политически уебсайт е бил подложен на 3 000 атаки в неделя преди дебата между Меркел и Шулц.

Следвайки модел, виждан в предишни хаквания, щабът на ХДС в провинция Рейнланд-Палатинат, където Кльокнер е лидер на партията, също е претърпял "масивни атаки" преди дебата, каза тя.

“Много от изпращачите имаха руски айпи адреси", добави Кльокнер.

Германските власти обвиниха за серия кибератаки, насочени към парламента на страната, отделни депутати, политически партии и мозъчни центрове от лятото на на 2015 г. АПТ 28, руска хакерска група с връзки с властта в Москва.

Кльокнер не каза как са били установени атаките и под каква форма са били те. Много от последните кибератаки срещу германски политици и институции са използвали схеми за изпращане на вреден софтуеър.

BSI, германската федерална агенция за киберзащита съобщи, че зтае за инцидентите и е във връзка с централата на ХДС в провинцията.

Ханс-Георг Маасен, шефът на германската агенция за вътрешно разузнаване, каза пред репортери през юли, че Берлин очаква Русия да се опита да повлияе на изборите този месец и че подозира, че руският президент Владимир Путин предпочита канцлер различен от Меркел.

Меркел подкрепя продължаващите санкции срещу Русия заради действията й срещу Украйна. Отношенията между Германия и Русия охладняха пред последните години, въпреки че Германия зависи от руските доставки на енергия, отбелязва Ройтерс.