Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун "проси война". Това заяви посланичката на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Ники Халей по време на извънредното заседание заради поредния шести ядрен опит на Пхенян, цитирана от Си Ен Ен.

Това е втората извънредна сбирка на Съвета заради действията на Северна Корея в рамките на седмица.

Халей настоя Съветът за сигурност да предприеме възможно най-строги санкции срещу режима на Ким Чен Ун, за да спре ядрената му програма. По думите на посланичката на САЩ шестият тест на оръжие от страна на Пхенян е ясен знак, че "времето за половинчати мерки" е изтекло. 

"Стига толкова. Заложихме на подход с постепено засилване на мерките, но въпреки максималните усилия те не сработиха", заяви още Халей. 

Представителката на САЩ започна изказването си с ревизия на всички резолюции, приемани от Съвета за сигурност в отговор на действията и провокациите на Пхенян през последните две десетилетия, припомняйки, че ООН е била единодушна в осъждането на тези действия, но усилията не са довели до прекратяване на ядрената програма. 

"Войната никога не е нещо, което САЩ искат - не искаме война и сега. Но търпението ни не е безгранично. Ще защитаваме партньорите си и своите територии", заяви Халей. 

Конкретното предложение, което САЩ направиха пред Съвета за сигурност, е да изработят текст на резолюция срещу режима в Пхенян, да го предоставят за одобрение и резолюцията да бъде гласувана през идната седмица. 

"Смятам, че Северна Корея удря шамар в лицето на международната общност, която ги призова многократно да спрат", каза още Халей.

Посланикът на Южна Корея - най-застрашената държава от опитите на Ким Чен Ун, също заяви, че новата резолюция срещу режима трябва да е наистина остра.

"Сега е моментът да се вземат мерки, които са достатъчно силни и строги, за да принудят Пхенян да участва в диалог", заяви представителят на Сеул. - "Новата резолюция трябва да включва не просто допълнителни мерки за прекъсване на финансирането на незаконната ядрена програма на режима, но и мерки, които наистина ще засегнат много сериозно Пхенян като цяло."

Южна Корея отговори на поредния ядрен опит на северната си съседка с мащабно военно учение, включващо симулация на атака на обекти на програмата на Пхенян. Демонстрацията е била с цел страната да покаже, че би могла да "заличи" режима на Ким Чен Ун. Представители на отбраната на Югна Корея пък предупредиха, че режимът на Ким планира нов опит за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Според властите в Сеул спешно трябва и ще се засили противовъздушната отбрана с помощта и на САЩ. Това предизвика критики от страна на представителите на Русия и на Китай в Съвета за сигурност.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял 40 минути по телефона с южнокорейския си колега Мун Джа Ин, съобщиха от президентството в Сеул. Двамата са обсъдили севернокорейските ядрени тестове и са се съгласили да облекчат рестрикциите върху това какъв товар могат да носят балистичните ракети на Южна Корея, припомни още Си Ен Ен. 

Представителят на Китай в Съвета за сигурност на ООН заяви от своя страна, че ситуацията "се развива в порочен кръг и настоя Северна Корея "да престане да предприема грешни действия". 

"Ние остро призоваваме Пхенян да осъзнае настояването на международната общност по въпроса с ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и да започне да се съобразява с резолюциите на Съвета за сигурност", заяви представителят на Китай.

Пекин обаче категорично предупреди, че е против военна операция срещу режима на Ким Чен Ун:

"Разрешаването на кризата на полуострова трябва да е по мирен път. Китай никога няма да позволи хаос и война."

Предложение, зад което стоят Китай и Русия, предвижда тактика "замразяване срещу замразяване" - Пхенян да прекрати работа по ядрената си програма, но в замяна САЩ и Южна Корея да преустановят съвместните си военни учения.

Още преди представителят на Китай да вземе думата на извънредното заседание днес, още Ники Халей бе нарекла подобен вариант "обиден", разказва още Си Ен Ен. 

Руският посланик в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензия от своя страна заяви пред журналисти, че все още се чуди какво обидно е видяла представителката на САЩ в съвместното предложение на Москва и Пекин.

"Това е единственото предложение за политически изход от ситуацията", заяви представителят на Русия. 

Междувременно руският президент Владимир Путин, който е на среща на страните от БРИКС, изрази  по-твърда позиция към Пхенян по време на телефонния си разговор с южнокорейския му колега Мун Чже Ин. Двамата решително осъдиха действията на Северна Корея, защото "грубо нарушават съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, подкопават режима на глобалното неразпространение и създават сериозна заплаха за мира и безопасността в региона“. Новината дойде от Кремъл. 

ЕС също се обяви за засилване на натиска и на икономическите санкции срещу Пхенян, стана ясно от думите на Федерика Могерини пред „Стратегически форум "Блед 2017" в Словения.

„ЕС е готов да подкрепи силни санкции на ООН срещу Пхенян. Да си мирен не означава да бъдеш слаб. Решението за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде намерено чрез оказване на натиск върху режима успоредно с икономически санкции“, каза Могерини.

Британският представител в ООН Матю Райкрофт е повторил предложението си Съветът да насочи санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци. Целта на мярката е да се прекъснат максимално парични потоци в твърда валута към Северна Корея. Става дума за над 50 000 севернокорейци, повечето от които работят в Китай и Русия и носят между 1,2 милиарда и 2,3 милиарда долара годишно на режима в КНДР според оценки на ООН.