"Прокуратурата разчита обвиняемите да си мълчат, защото се срамуват. Но ние не се срамуваме от нищо и ще направим случая "КТБ" известен в целия свят. Подготвила съм писма до много президенти".

Това заяви съпругата на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев - Антоанета Василева, в първата част на интервю, излъчено по телевизия BIT.

На 15 август Василева публикува отворено писмо до президента Румен Радев, с което настоява той да се разграничи от злоупотребите на прокуратурската власт в името на лична вендета, упражнявана върху семейството й. 

"Аз писах писмо до президента, а ми отговори главният прокурор", отбеляза тя и цитира коментар на Сотир Цацаров в медиите, гласящ че: "В Наказателния кодекс няма лична вендета, а виновните биват обвинявани".

"Кой доказа, че сме виновни? Това решава българският съд. Излиза, че сме лишени от всички конституционни права, т.е. от презумцията за невиност до доказване на противното", допълни тя. 

 

"Съпругът ми дава интервю пред Сашо Диков (програмен директор на BIT) на 28 ноември 2016 г., а на 2 декември на мен са ми повдигнати обвинения. На 11 август беше внесена молбата за закрила по силата на глобалния Закон "Магнитски" в Държавния департамент на САЩ, а на 14 август прокуратурата обвини дъщеря ни Радосвета в пране на пари. Стана ясно, че Червената бюлетина за издирването й от Интерпол е издадена преди това. Това ли не е вендета и правен абсурд?", попита Василева. 

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ също коментира действията на държавния глава.

Според него Радев "волно или неволно е влязъл в реториката на тези, които организираха рейдърската атака срещу КТБ". 

И допълни, че това се е доказало, след като президентът му предложил гаранции за живота, които изобщо не са в правомощията му, а не е наложил вето на промените в НПК.

По думите на банкера повечето от тях били специално създадени за мегаделото "КТБ" и не без основание могат да бъдат наречени поправките "Василев".

"Аз не съм бил част от мафията. Налагало ми се е да търся начини да защитя банката от тяхната алчност. Бях рекетиран от 2009 г., но върхът бяха исканията на Пеевски през май 2014 година", каза още Василев.

Следващите две части от интервюто с Цветан Василев и съпругата му ще бъдат излъчени във вторник и сряда.