Северна Корея ще отбележи националния празник на страната 9 септември с изстрелване на балистична ракета. Това става ясно от информация на ТАСС, която цитира южнокорейския вестник Asia Business Daily

На 9 септември КНДР отбелязва Деня на основаването на републиката. Датата съвпада с националния празник на България по време на тоталитарния режим. На този ден страната отбелязваше избухването на т.нар. социалистическа революция.

В понеделник Националната разузнавателна служба на Южна Корея е подготвила доклад, в който се казва, че военните са забелязали признаци за подготовка на Северна Корея за изстрелване на ракета. Ракетата се транспортира към западното крайбрежие на страната, като това се прави най-вече през нощта.

Севернокорейски ракети.

Междувременно военноморските сили на Южна Корея започнаха военноморско учение в Японско море в отговор на опита с водородна бомба на Северна Корея преди 48 часа, съобщи агенция "Франс прес".

Маневрите включват фрегата, патрулен кораб и ракетоносец. 

Севернокорейският ядрен тест в неделя беше шести подред и най-мощен досега - на бойна глава, която може да бъде монтирана на балистична ракета.

В телефонен разговор американският президент Доналд Тръмп и южокорейският му колега Мун Че Ин се споразумяха да премахнат лимита от 500 килограма за зарядите на южнокорейските балистични ракети, който страните приеха преди 16 години.

Тръмп се съгласи и да продаде на Южна Корея оръжия "за милиарди долари" според съобщение на Белия дом.

Постоянните представители на държавите членки на ЕС се събират днес в Брюксел, за да обсъдят нови европейски санкции срещу Северна Корея, предложени от Германия и Франция. Те ще бъдат главната тема на неформална среща на външните министри на ЕС в Талин, Естония, в четвъртък, каза върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Със сигурност кореецът (лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун - б.р.) е опасен човек, но Тръмп е също толкова опасен, защото е непредвидим", коментира пред телевизия РТЛ бившият френски министър-председател Жан-Пиер Рафарен.