Вилица с ароматизатор? Съществува такова чудо, нарича се Aromafork и комплектът от 4 бройки струва $ 58,95. В началото на дръжката си тя има отвор, в който се поставя попивателна хартия, върху която се капва капка, наситена с някакъв характерен аромат. В комплекта са включени 21 такива - от шоколад и кафе, до бадем, кориандър, лютива чушка, пушек, трюфели, уасаби, мента...

Странно и за повечето хора напълно безсмислено. Но създателят ѝ е компанията Molecule R, която стои зад придобиващото все по-голяма популярност течение в кулинарията, наречено "молекулярна" кухня или гастрономия. С няколко думи, използване на повече наука при готвенето, за да се види как различна температура (включително и близка до абсолютната нула), добавянето на аромати, различни по структура съставки и комбинирането на пръв поглед несъвместими компоненти (като шоколад и синьо сирене) променят вкусовите усещания и създават интересни манджи.

С Aromafork може да заблудите сетивата си - ядете едно, усещате миризмата на друго, затваряте очи и ефектът е съвсем различен, променяте миризмата, получава се съвсем различно. Заслужава си да опитате дори и само заради експеримента да видите как е да хапвате кебапче и да ви мирише на ягода.

Ако ви хареса, има и лъжици с ароматизатор. 

Но няма миризма на кебапчета на скара.