126 гилзи. Толкова били открити на мястото на злополучния рожден ден в малък ресторант в село Виноградец, община Септември. Съобщението е на главния прокурор на републиката Сотир Цацаров. Той лично посети областния център Пазарджик след убийството на собственика на ресторанта, за което местните прокурори и полицаи твърдят, че е било предизвикано от неволен изстрел от ръката на 6-годишно дете. 126 гилзи след един неволен изстрел - нещо не се връзва в тази история, нали?

Всъщност всичко си е на мястото. Оръжието е собственост на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, избран от управляващата партия. Дъщерята на жертвата твърди, че именно Влайков е произвел изстрела. Други свидетели разказват, че веднага след това той е говорил по телефона с районния прокурор на Пазарджик. На следващата сутрин полицията и прокуратурата бодро съобщават на медиите, че пистолетът някак се озовал у детето и то произвело неволен изстрел - нелеп нещастен случай. Всичко се връзва, нали?

Кой е Влайков

„Той винаги бие по-слабите от него. Не знам защо такива хора управляват България?“ Тези две кратки изречения на съпругата на убития са по адрес на собственика на пистолета Лазар Влайков. Всички интервюирани от района го описват като безскрупулен побойник, от когото хората се страхуват. Прокуратурата е прекратявала два пъти дела срещу него. През 2008 година пребил сина на общинска съветничка от Септември, с която имали разногласия. През 2012 намушкал няколко пъти с нож мъж, с когото се спречкали на пътя. И двете дела са прекратени. Хората разказват още за счупен крак на 20-годишно момиче, което опитало да защити по-малкия си брат. Разказват и за нарязано със счупена бутилка лице. За тези случаи изобщо не са подавани сигнали в полицията. „Няма смисъл“, обясняват местните.

Лазар Влайков е председател на Общинския съвет в Септември. Избран е за съветник от листата на ГЕРБ. След убийството във Виноградец той експресно беше изключен от партията. Абсурдното в тази новина е, че днес тя е точно толкова актуална, колкото и преди пет години. Влайков е изключен от ГЕРБ и през 2012 година - след намушкването с нож. Тогава изпълнителната комисия на партията го призовава да освободи и мястото си на общински съветник. Досега никой не е дал разумно обяснение защо през 2015 година Влайков не само отново е в листата на ГЕРБ, не само отново е член на партията, но и веднага след изборите е избран за председател на Общинския съвет.

Влайков, Чоков и останалите

Главният прокурор премести делото в Пловдив и го иззе от пазарджишкия прокурор, с когото Влайков има близки отношения. Нареди и проверка защо са прекратени делата от 2008 и 2012 година, а експеримент трябва да покаже дали 6-годишно дете е в състояние да натисне спусъка на конкретното оръжие.

Този път обществената реакция може и да доближи Влайков до правосъдието. Но моделът „Влайков“ едва ли ще помръдне - местни бандити, които чрез насилие и икономическа зависимост контролират населението; то на свой ред гласува след това под натиск, а местна власт, полиция и прокуратура са в кръчмарски сговор за кражби и дебелеене. Този модел не може да оцелее дълго без политически чадър отгоре, който пък се придобива срещу необходимите гласове за голямата партия на парламентарни избори.

Моделът не е нов. Повече от 15 години държавата се оказваше безсилна срещу мутрата-кмет от Галиче Ценко Чоков, който премина през протекцията на няколко партии, преди да акостира в ДПС. Партията на Доган е известна като първата, която масово наложи модела и така „проби“ в Северозападна България. Такъв е моделът и в ромските гета - за „организиране на избори“ в махалата в Асеновград е разследван депутатът от БСП Манол Генов, който също бил звънял на местни прокурори за „координация“.

Моделът е брутален - бият по-слабите и продават стабилност на силните горе. Всяка от големите партии има с какво да се похвали. „Защо такива хора управляват България?", пита съпругата на убития във Виноградец. Ами защото си ги избираме.

Дойче веле.