Съвместен протест на бивши служители от известна верига хранителни хипермаркети, мобилен оператор, шивачки и миньори се събра пред Народното събрание. Всички те протестираха за неполучени заплати, макар че са дали труда си.

Като организатор бе обявен Автономният работнически синдикат.

Хората искат промени в законодателството, включително и в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за некоректните работодатели.

При тях се появи единствено омбудсманът Мая Манолова.

Преди това пред Нова тв тя каза, че у нас има "професионален социално слаб", който се оказва собственик на фалиращи дружества и това не носи никакви последствия за измамниците-работодатели.

„Безобразие е да работиш, без да ти плащат. От началото на тази година има 435 жалби. От тях над 30 са колективни”, каза Манолова.

По думите й, за да се решат тези проблеми, тя и екипът й са внесли законодателни промени. „Едно от предложенията е забраната да бъде продадена фирма преди да са изплатени заплатите на служителите”, даде пример Манолова.

Второто важно решение според нея е създаването на работещ механизъм и парите, които се събират във Фонда за гарантиране на вземанията да се дават на работниците на фалиращи предприятия.

„В момента държавата си стиска тези пари. Този фонд не си изпълнява функциите. Ако той работеше, нямаше да има такова напрежение”, смята тя.