Германия ще настоява Европейският съюз да прекрати окончателно преговорите за членство с Турция, заяви днес пред Бундестага канцлерката Ангела Меркел.

Така тя потвърди намерението си, заявено в телевизионния дебат с претендента за поста й Мартин Шулц в неделя вечерта. Шулц обеща да направи същото, ако стане канцлер.

“Турция се отдалечава от пътя на върховенството на закона с много голяма скорост", каза Меркел, добавяйки, че правителството й  ще направи всичко, което може, за да осигури освобождаването на германските граждани, задържани в Турция, за които Берлин твърди, че са невинни.

Говорейки три седмици преди парламентарните избори в Германия, където ще се бори за четвърти мандат, Меркел каза, че ЕС и Германия трябва да преосмислят отношетнията си с ЕС. Турция стана централна тема във външнополитическата част на предизборната кампания. Анкара обвини германските политици в популизъм.

“Ние също - и аз ще предложа това да стане на срещата (на върха - б.р.) на ЕС през октомври - ще обсъдим бъдещите отношения с Турция, включително въпроса за прекъсване или прекратяване на  преговорите за присъединяване", каза тя.

"Ще настоявам за решителна позиция... Но ние трябва да се координираме и да работим с нашите партньори", добави тя, посочвайки, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се радва да види ЕС оплетен в спорове по темата. "Това драматично ще отслаби европейската позиция."

Унгарският министър-предсетадел Виктор Орбан е сред неговите почитатели в Европа и сред острите критици на Меркел и на Европейската комисия.

Ердоган залага и на страха на европейците от евентуална миграционна вълна, която той може да се отприщи, ако отвори северните граници на страната си за трите милиона бежанци и мигранти, предимно от Сирия и Ирак, които тя послонява.