Ако апокалипсисът бъде обявен по телевизията, вероятно това ще бъде дело на облечената в розово говорителка на новините в Северна Корея.

Ри Чън Хе е лицето на севернокорейската държавна телевизия и почти винаги, когато Пхенян постигне напредък по ядрената или балистичната си програма, тя се появява,за да прочете съобщението с приповдигнат тон.

"Тестът на водородна бомба, създадена за нашите междуконтинентални балистични ракети, беше напълно успешен", обяви Ри този уикенд и предизвика поредната криза в отношенията на света с Пхенян. "Това е решителна стъпка в осъществяването на националната ядрена програма."

Ри е родена през 1943 г. в бедно семейство и учи театрално майсторство в университет в Пхенян. Само три години след като започва работа в корейската телевизия, тя е повишена в главен говорител на новините.

74-годишната Ри, известна като "говорителката на народа", винаги е облечена в розово. Тя рядко изоставя войнствения си стил, но когато обявява смъртта на първия севернокорейски лидер Ким Ир Сен и по-късно тази на сина му Ким Чен Ир, първа задава тона на мелодраматичното оплакване, избухвайки в сълзи.

Ри се пенсионира през 2012 г., но се връща в национален ефир винаги, когато има важни съобщения за военния напредък на страната. По-голяма част от времето си обаче прекарва в обучаване на следващото поколение говорители на държавната телевизия.

През 2009 г. държавно списание разказва за луксозния живот на Ри в Пхенян заедно със съпруга й, децата й и внуците й.

"Когато Ри чете репортажи и изявления, враговете ни треперят от страх", пишат държавни медии.