"Няма данни за чужда намеса или насилие върху детето преди инцидента. Било е открито починало само в стаята.“

Това каза днес на извънреден брифинг говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод поредния инцидент - този път в Стрелча, където бе открито смъртоносно простреляно с пушка момче на 11 г.

Към този момент няма каквито и да е данни за убийство. Възможните версии, по които в момента работи полицията, е нещастен случай, както и склоняване към самоубийство, разясни Арнаудова.

„Първоначалната версия е, че е налице самопрострелване от страна на детето, в резултат на което то е починало”, посочи Арнаудова.

По думите й детето е било намерено от майка си.

„Първоначално изстрелът е бил чут от чичото, а няколко минути по-късно майката влиза в стаята и установява смъртта на детето си. Вследствие на това е припаднала. Възможно е пушката да е била заредена, сглобена, възможно е да е била в каса и детето само да я е отворило. Това са въпроси, които тепърва предстои да установим. Предстоят разпитите на родителите. В момента те са в шок, но задължително ще бъдат разпитани“, каза още Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Засега е започнато разследване срещу  бащата на детето заради незаконни боеприпаси.

„Незабавно е бил посетен домът на родителите лично и от районния прокурор на Панагюрище. Снети са дактилоскопни отпечатъци и от ръцете, и от краката на детето. Задължително, по указания на наблюдаващия прокурор, ще бъде извършен и следствен експеримент, защото за разследването е от изключителна важност да установим всички факти и да дадем отговор на въпросите как се е стигнало до този инцидент. Ловната пушка е била заредена и самият изстрел е с патрон 12-и калибър“, коментира Арнаудова. По думите ѝ се разпитват близките на детето, както и приятелският му кръг.

„Предстои и назначаване на комплексна съдебномедицинска, психологична и балистична експертиза, за да разберем всички обстоятелства около този инцидент. Установено е, че в касата на бащата на детето са открити 19 боеприпаса – патрони 16-и калибър, за които той самият няма надлежно разрешение, и е започнало разследване за престъпление по чл. 339 срещу бащата за това, че държи незаконно боеприпаси“, обясни тя, като уточни, че човекът е ловец.

Арнаудова поясни, че една от касите е била на бащата, а другите две – на чичото и дядото на детето.

„Там са открити законни оръжия, които са надлежно съхранявани. Обвинението е работно и текст, по който формално започваме разследването. Истината е, че се разследват всички възможни версии, за да стигнем до истината."