След шампионския спектакъл, посветен на Мохамед Али, “Стъпка преди края“, който ще видим на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 8 октомври от 20:00 часа, специалната програма Check The Czechs добавя още два спектакъла към сегмента си – „Гайд“ на 24 септември от 19:30 часа и „Разказвачката“ на 8 октомври от 16:30 часа. Модулът, който поставя във фокус чешката съвременна изпълнителска сцена, е куриран от Ивона Кройцманова – моторът зад почти всички изпълнителски феномени в Чехия.

В „Гайд“ двама танцьори въплъщават един и същи герой в различни отрязъци от време. Аудиовизуалният спектакъл е светлинна панорама на живота, в която “преди“ и „сега“ се сливат, за да поканят на сцената другия аз. Представлението на хореографа Вера Ондрашикова е отличено за визуални ефекти и за фаворит на публиката.

„Не бях виждал нищо подобно досега, тази игра с очите ми, която винаги ми доставя удоволствие. Мисля, че спектакълът е интересен и находчив. Харесва ми възрастният изпълнител на сцената. Мисля, че във възрастните тела е събрано много повече знание, отколкото можем да получим просто като стоим отстрани“ – Буш Хартшорн

„Разказвачката“ навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Сесил да Коста танцува, пее и преживява екстремно физическо натоварване на сцената. Изпълнителката се вдъхновява от романа на Атик Рахими „Камъкът на търпението“, в който афганистанска жена се осмелява да говори за насилие, сексуални посегателства, потисничество и още преживени страдания пред нейния изпаднал в кома съпруг. На сцената буквално и преносно ще се разбиват стени от тухли, построени от самите нас.

„Опустошителен… вик от ярост срещу произволната жестокост на Вселената“ – The Guardian

Спектакълите от програмата Check The Czechs гостуват на юбилейното издание на One Dance Week в Пловдив с подкрепата на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.

За повече информация следете Facebook събитието Check The Czechs и фестивалното събитие на One Dance Week, както и Onedanceweek.com.

Юбилейното 10-то издание на фестивала започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ - (Пловдив) и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента.

В продажба е фестивалният билет за One Dance Week на цена от 55 лв., както и билетите за спектаклите от програмата Check The Czechs на цени от 10 и 15 лв.