Правната комисия ще изслуша днес кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които трябва да бъдат избрани от парламента. Според Конституцията 11 от членовете на ВСС се избират от парламента с 2/3 мнозинство, или 160 депутати. Към момента ГЕРБ има 95 депутати, БСП - 80, "Обединени патриоти" - 27, ДПС - 25, "Воля" - 12. Има и 1 депутат, нечленуващ в парламентарна група.

Кандидатите са общо 18. ГЕРБ издигнаха Мирослав Джеров, Гергана Мутафова, Вероника Имова, Калина Чапкънова-Кючукова, Боян Магдалинчев. От БСП предлагат Марина Дойчинова, Даниела Маринова-Марчева, Маринела Тотева, Диана Хитова,  Драгомир Кояджиев, Светлана Бошнакова. ДПС номинираха Пламена Апостолова и Стефан Гроздев, а "Обединени патриоти" - Йордан Стоев и Боян Новански. Кандидатите на "Воля" са Владислав Томов и Ангелина Николова. Нечленуващият в парламентарна група Ангел Исаев е номинирал Нели Виодорова.

Някои от предложените имена са с твърде интересна професионална биография. Йордан Стоев е предложен от Волен Сидеров. Той е зам. апелативен прокурор на София, но е предложен за член на ВСС от квотата на съдиите. Това е прокуорорът, отказал да образува проверка срещу Делян Пеевски по сигнал на “Протестна мрежа”. Той беше за това, че Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков са организирана престъпна група.

Боян Магдалинчев е номиниран от ГЕРБ. Той е известен като дясна ръка на шефа на Върховния административен съд Георги Колев, който е една от знаковите фигури на настоящото мнозинство във ВСС. Стефан Гроздев пък е предложен от ДПС. Спрямо него има няколко прокурорски проверки. В началото на тази година с негово решение “Техномаркет”, който се свързва с Делян Пеевски, не бе изгонен от един от обектите си в Стара Загора.

Интересна е и кандидатурата на издигнатата от БСП Марина Дойчинова. Като съдия във Върховния административен съд (ВАС) тя бе единственият магистрат, който се подписа с особено мнение под решението, с което Ахмед Доган се оневиняваше за получения от него хонорар от 1,350 млн. лв. по проекта “Цанков камък”. Според тогавашното становище на Михайлова Доган е трябвало да бъде глобен с 3000 лв., а хонорарът му конфискуван в полза на държавата.