Българските гранични полицаи с натиск и сплашване принуждават граждани на Европейския съюз и турските гастарбайтери и да плащат подкупи, твърди докладчикът за Турция и Източна Европа Кати Пири.

Холандската евродепутатка внесе сигнал за корупция по българо-турската граница в Европейската комисия, обяви самата тя в туитър, където публикува запитването си към Европейската комисия. 

Тези, които отказват да дават подкупи, получават "съмнителни глоби" или са принуждавани да чакат по 14 часа на границата и да дезинфекцират автомобилите си, казва още Пири.

"Това лято хиляди граждани на ЕС за пореден път изпитаха сериозни затруднения заради корупционните практики в България, например принуждаването за даване на подкупи на границата и задължителното плащане на съмнителни глоби на граничните полицаи. Забавянията по българо-турската граница достигат 14 часа, а задължителната дезинфекция на колите, влизащи в България, предизвикват до голяма степен оправдано раздразнение", пише тя в запитването си.

Пири внася въпросите си заедно с колежката си в Европейския парламент Кейтлин ван Бремпт и призовава турски гражани, които са станали свидетели или участници в корупционни практики да информират властите.

Докладчикът за Турция и Източна Европа ще предаде доклада си и на българските власти, твърди "Хюриет". Пири припомня, че от 1 януари 2018 г. София поема председателството на Съвета на ЕС.

Тя смята, че Европейската комисия трябва да се заеме сериозно с този проблем, след като България не успява да предотврати корупцията по границата.


"Заедно с Кейтлин ван Бремпт  попитахме Европейската комисия за нарушенията на българо-турската граница", пише тя в туитър:

Запитвания към Европейската комисия

Относно: нарушения и корупция по българо-турската граница

Това лято хиляди граждани на ЕС за пореден път изпитаха сериозни затруднения заради корупционните практики в България, например принуждаването за даване на подкупи на границата и задължителното плащане на съмнителни глоби на граничните полицаи. Забавянията по българо-турската граница достигат 14 часа, а задължителната дезинфекция на колите, влизащи в България, предизвикват до голяма степен оправдано раздразнение.

  • Освен годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, какви действия предприема Комисията, за да гарантира, че всички граждани на ЕС могат да пътуват през България безопасно?
  • Колко са ефективни действията на Комисията и как се оценяват?
  • Смята ли Комисията корупцията срещу европейски граждани в България за възможно нарушение на правото за свободно движение на хора?