Ad Config - Website header

 

Article_top

След три месеца протести, обвинения в медиите и проверки скандалът в Софийската математическа гимназия достигна върховата си точка на 4 септември, когато Районното управление по образование в София връчи заповед за уволнение на директора Антони Стоянов. Причината - той уволнил учителката по математика Петя Тодорова. Началничката на инспектората Ваня Кастрева поиска оставката на Стоянов още преди седмица, като след това обяви, че е направена проверка в гимназията и вече има "повод" за уволнението му.

Тодорова одобрява резултатите от състезанието по математика "Европейско кенгуру", което също е повод за скандали - две организации в България организират своя версия. Сдружение "Европейско Кенгуру" на Сава Гроздев обаче успява тази година да вземе под контрол крайните резултати, които се пращат на международната организация, и изключва от тях всички ученици, явили се пред другия организатор - Съюза на математиците в България. Така дори тези деца, изкарали по-високи резултати от своите връстници в другата версия, биват изключени от националното класиране. Сред тях са и ученици от СМГ. 

Днес Антони Стоянов отиде в РУО-София, за да си вземе заповедта за уволнение, от която вчера не му е предоставено копие, след като е отказал да я подпише. Пред сградата на РУО имаше протест от учители и ученици в негова подкрепа. Заповедта обаче не му бе връчена - началничката на РУО Ваня Кастрева отсъствала и затова не можели да му я дадат. След това Стоянов разказа в детайли случилото се през последните месеци.

Господин Стоянов, да започнем от решението, което предизвика проблемите в СМГ това лято - защо уволнихте учителката по математика Петя Тодорова?

Поставете се на мое място - получавате изведнъж протокол, с който са класирани ученици от цяла България за национален кръг на състезанието по математика “Европейско кенгуру” и в този протокол няма едно дете от СМГ. Аз съм шокиран - как най-доброто училище няма да има нито едно дете, при положение, че квотата е 400 деца, а са класирани 390. И нито едно от тях от СМГ? Шокът беше страшен. Веднага започнах да търся къде и как са станали тези неща. Видях протокола за класирането. Той е подписан от членовете на комисията Петя Тодорова, Сава Гроздев, Ирина Шаркова и още двама души. 

Нямах връзка тогава с Тодорова, но попитах други две колежки - г-жа Минка Минчева и Румяна Караджова, които потенциално е трябвало да подпишат протокола, какво се е случило.  Те ми казаха: “Остави, остави, голяма издънка направи Петя.”

Тогава разбрах, че нещата са страшни. Веднага се обадих до регионалния инспекторат, предупредих г-жа Кастрева, тя предупреди Михайлова (Таня Михайлова, зам.-министърка на образованието - б.р.) и съответно сезирахме Съюза на математиците в България (СМБ). Сагата започна да се разплита до 1 юни, когато на сайта на МОН излезе решение. Но на 3-ти юни беше самото състезание. Сагата е доста дълга, тя е описана в становището на СМБ.

Попитахте ли г-жа Тодорова защо е направила нещо, което е против интереса на някои от собствените й ученици?

Понеже не знаех какво да направя в първия момент, а приближаваше краят на учебната година, не я уволних веднага. Някои питаха, Мая Манолова например - защо директорът не е уволнил учителката веднага, нямаше да има проблем тогава. Проблем щеше да има - децата нямаше да завършат годината. Проверих всички факти и обстоятелства, за да съм сигурен. Със самата Тодорова се говори трудно - в 90% от случаите, когато тя е сбъркала, тя твърди, че не е.

Тодорова потвърди пред петима свидетели, че е подписала протокола за класиране на децата за "Европейско кенгуру". Питах я осъзнава ли какво е направила. “Ами, подписах го.” - беше отговорът.

Бяхме в Съвета на настоятелите. Първото нещо, което й предложих беше - това не редно, ти не гледаш интересите на гимназията - редно е да напуснеш Съвета на настоятелите. След като си ощетила деца на СМГ, не можеш да менажираш парите на настоятелството. Учи си децата, остави някой друг да го прави. 

Тодорова отказа категорично, напусна стаята.

След уволнението имаше кратко затишие. Изненадаха ли ви протестите на родителите, очаквахте ли ги?

Първоначалното затишие не е било току-така. Родителите са получили 100%-ово обещание от г-жа Кастрева и г-жа Михайлова, че уволнената г-жа Тодорова, както и колегите й с неудължени договори, ще бъдат върнати на работа още на другия ден. Каква е била идеята - мен да ме натиснат да им удовлетворя това искане. Беше ми казано ултимативно, че това е едниственият шанс да се избегне скандалът. Изключих телефона си за два-три дни, за да не се поддам на тези ултиматуми.

Това изключване на телефона и последвалото ви излизане в отпуск бе интерпретирано другояче - много медии написаха, че сте се покрил?

Медиацията, която се опитаха да направят Кастрева и Михайлова, за мен не беше ефективна. Те вече ми бяха казали - трябва всички, абсолютно всички учители, веднага да се върнат. Това медиация ли е според вас?

По-скоро звучи като заповед.

Да. Съответно знаех, че ще ме търсят, за да стане това тяхно желание и реших да ги поразочаровам малко. Все пак, първо не е правилно, второ, медиация не се прави така.

А излизането в отпуск беше планирано преди случая. След разговора с Кастрева и Михайлова излязох за седмица в отпуск. След това имах около 10 дена лагер с ученици от СМГ в Приморско, където решавахме задачи, спортувахме, беше прекрасно, но е ясно, че нямаше как да съм в София. 

След лагера се върнах и се срещнах с г-н министъра, откъдето получих абсолютно същите, така да се каже, "предложения за медиация". Като го попитах откъде идва информацията му, г-н Вълчев каза - от Кастрева и Михайлова. Тоест те просто са видяли, че не могат да ме склонят и са решили най-големият началник да ме склони да върна учителите. 

Вие сте се опитал да отмените отпуската си?

Да, поисках отпускът ми да бъде отменен. Бяха започнали проверки, предписания, а и научих за опасността някой от заместниците ми да се опита да върне Тодорова.  Госпожа Михайлова се е опитала да помоли, казвам, помоли, заместващата ме директорка да отмени уволнението. Заместничката ми отказа и написа сигнал до всички органи.

Да, това съобщение стигна и до медиите.

Затова и поисках да се върна, да взема управлението в свои ръце, но получавах отказ след отказ за отмяна на отпуската.

От кого?

От г-жа Кастрева.

Тоест тя ви е пуснала в отпуска, и след това ви е отказала да се върнете?

Да.

А какво стана с другите учители, на които не са им продължени договорите?

Другите хванаха вълната. Видяха, че се получава един хубав протест и решиха да го подкрепят. В замяна ще работят заедно, но и ще делят плячката заедно - тоест, ако се връща някой, се връщат всичките. 

В един момент аз много се замислих за г-жа Тодорова и търсих какви ли не начини да удовлетворя нейното желание да преподава на децата си. Особено като чух онзи трогателен репортаж, че само с 30% от колегите се разбира и по принцип е решила да напуска СМГ, но след 2 години. Единствената й мечта била тези деца да завършат випуска. Затова веднага й предложих, писмено, документирано, тя разписа предлогението, да си изкара децата до 12-и клас чрез граждански договор - със същата заплата, същите осигуровки.

Ето, сега го казвам - ако на мен ми предложат да се върна като директор на граждански договор, веднага приемам. А тя не прие. Въпреки че в началото каза, че ще помисли сериозно, не прие. Онзи ден я поканих по телевизията официално, тя каза, че иска да присъства с адвокат. Казах - няма проблем, но после ми се обади, че адвокатът закъснява, няма да може, уговорихме срещата на другия ден. На другия ден не дойде - вероятно е разбрала, че ще ме уволняват и си е казала - няма смисъл.

Какви са вашите причини на учителите да не се продължават договорите?

Направете една статистика колко хора по света протестират, когато не им продължат договора. Сигурно са само тези трима в България. 

Т.е. твърдите, че това е съвсем нормално процедурно решение.

Да, разбира се. Първият сигнал към г-жа Кастрева срещу мен беше ден след уволнението на г-жа Тодорова. Получих съобщение, че 5-6 учители ще говорят с нея. Видях имената им и си казах - това са хора, уволнили двама директори. Тогава казах на г-жа Кастрева -  те ще искат и може би за мен такова нещо, защото бях подочул, че в последно време не ме харесват. Тя ми каза - бъди спокоен, ще видим дали ще успеят. Тогава смятах, че г-жа Кастрева е на 100% на моята позиция - като работодател към работодател.

Следващият път, когато се чухме с г-жа Кастрева, бях вече на почивка, тя ми каза да се включа на другия ден за малко по телевизията -  колкото да кажа каква е ситуацията. След това ми се обади и от името на г-жа Михайлова и от свое име моли да спра с всякакви медийни изяви.

Какво казахте пред медиите тогава?

Пред училището се бяха събрали родители, медиите бяха пуснали анонси - "масова чистка в СМГ", "14 уволнени в СМГ" - с въпросчета накрая. Казах им, че има само един-единствен уволнен в СМГ -  товае истината. Разказах им мотивите си - ситуацията със състезанието "Европейско кенгуру" и финалното класиране. Обясних, че останалите три учители просто са с неподновени договори. След това г-жа Кастрева ме помоли да нямам медийни изяви, бях лоялен до деня, в който ми поискаха оставката. 

Ще обжалвате ли заповедта за уволнение?

Да, да, взех си входящ номер, исках още днес да внеса жалбата в съда, но г-жа Кастрева я няма и затова не ми давали самия документ, който подлежи на обжалване.

Едно подобно дело може да продължи една, две, три години....

Като ми казахте това, си спомних кадър от филма “Граф Монте Кристо”. В килията на човека пишеше: “Господ ще ми даде справедливост”. Не стана веднага, но стана. И аз смятам, че ще дойде денят, в който ще стане.

Някои медии писаха неколкократно, че са идвали инспектори, вие сте се крил в кабинета си, спал сте там с печатите на училището...

Жена ми може да проревнува - тоя спи с печатите си... (смее се). Това само някой с извратена фантазия може да си го представи.

Все пак районният инспекторат направи проверка в СМГ и установи нарушения - какви са те? Дайте пример?

Заповедта не можах да я прочета докрая, исках да се запозная много подробно с нея, но виждах, че колегите от инспектората бързат и им казах - ще дойда допълнително да си я взема, на спокойствие да мога да се запозная. 

Пример - за предмета “Музика”. Преди години, когато уволниха предишния директор Ненчев, поводът беше, че децата учили повече трудово, отколкото информатика. Сега пък е с музиката и информатика.

Получила се е една техническа грешка - зам.-директорът Ивайло Ушагелов е подал стария учебен план на учителката, която прави програмата. Тя съответно е направила програмата с час и половина музика, вместо с два часа. Проблемът е, че имахме млад учител, който не разбира от учебни планове и се е разписвал под каквото види. Класните ръководители са се подписвали под програмата и се е получило мултиплициране на грешката. Аз съм погледнал, че за първия срок е имало оценки, което ми е оставило впечатление, че всичко е окей. Почти сигурно е, че учителят си е взимал двата часа, но просто е разписал час и половина. Това е едно от най-големите открити нарушения.

Има още едно голямо нарушение във финансовата област, което не знам как да го коментирам, защото е много лошо. В гимназията се правят състезания редовно, защото тя е естествен център на състезанията в София. Учителите сами събират парите за тези състезания. Главните учители - Линка Минчева, Румяна Караджова, Илияна Цветкова... включително понякога и Петя Тодорова, събират тези пари и ги разпределят. Те разпределят всички пари. През директора на училището не е минала една стотинка - никога.

Тук обвинението е, че аз не съм направил така, че пари да влизат и в училището. Ако останат пари, ги дават за самолетни билети за състезание. Представете си - ще излезе, че лошият директор не дава пари децата да ходят по състезания. По този начин аз трябва да отговарям за нещо, за което не съм взел нито една стотинка. Знам, питал съм други колеги в София -  в много други училища това се прави по същия начин. Това е стара традиция - от 22 години никога училището не е взимало пари за такива състезания.

Първоначално протестираха родители, после тези, чиито договори не са продължени, но преди дни още учители от гимназията (Иван Симеонов, Румяна Караджова, Линка Минчева, Надежда Боюклиева, Александър Александров, Явор Минков и Илияна Цветкова, б.р.) заявиха, че няма да стъпят в училището, ако вие на 15-и септември още сте директор. Каква е причината за това?

И аз се чудя и до ден днешен. Ако седнем на очна ставка, ще питам - Линче, кажи кога съм те обидил, кога съм ти казал нещо лошо. Не, няма такъв случай. Иване - кажи, някога отказал ли съм ти нещо? На 100% на всеки съм дал. Може и пред цяла България да го направим, пред тв студио, да кажат какви са им точните обвинение срещу мен. Те нямат такива.

Имат - че не слушате чуждо мнение, че взимате авторитарно решения, без диалог...

Знаете ли какво беше чуждото мнение на г-жа Караджова, например? ”Ти защо си назначил този учител по математика?” - Владимир Александров. Аз казвам - нямаше друг кандидат. “Взимай го махай, ще намериш друг кандидат”. “Тази Катя Илиева откъде я довлече като зам.-директор?”. Е, тя работи тук добре с другите, отговарям аз... “Я взимай я махай и нея”. За такива неща не съм ги слушал.

Има ли редовна практика учители да ви говорят така?

В интерес на истината, по-рано го правиха по-завоалирано, но напоследък чашата преля. 

Господин Стоянов, правил ли сте нещо това лято, което да се намеси в интересите на училищното настоятелство, в което е била и г-жа Тодорова?

Пробвах. Става въпрос за три учителки, доказани професионалисти, с дълъг трудов стаж, с необходимата и над нея квалификация, които заявиха желание да водят курсове. От настоятелството ми отговориха, че те трябва да се явят на изпит, въпреки че такава практика не е имало до момента. За сметка на това, по това време курсове водеше Калина Илиева, сестра на Яна Илиева, част от същата група учители, която нито учи, нито има висше образование по математика. Тя водеше три курса, което са около 5000 лв. на месец. Срещу тази практика аз въстанах здраво. И може би от там дойдоха проблемите. После стана ясно, че те са близки на Илиана Цветкова и Линка Минчева по някакъв начин.

Това беше в средата на юни месец. И оттам станах малко черен на Управителния съвет на настоятелството. От 10 членове - четирима са въпросните учители - Петя Тодорова, Илияна Цветкова, Линка Минчева и Явор Минков. Петата е председателката на настоятелството - майка на дете от класа на Тодорова. Разбирате каква е ситуацията - тотален контрол.

Имате предположения защо тези учители са против вас, но каква е причината г-жа Кастрева и г-жа Михайлова да искат уволнението ви?

Според мен още в самото начало на конфликта се получи така, че много медийно влезе проблемът, много улично, което много стряска хората, които управляват образованието. И понеже на мен ми казаха да не се бъркам, а те всеки ден се бъркаха, те са успяли да получат от г-жа зам.-министърката обещание да бъдат изпълнени всички техни искания. В замяна на затишие.

Днес бе назначен временно изпълняващ длъжността директор - г-жа Зоя Савова. Г-жа Кастрева обясни, че тя ще остане на поста, докато не мине делото по обжалване на уволнението ви. Смятате ли, че г-жа Савова ще се справи с тази задача?

Категорично не. Тя няма никакъв управленски опит. Отделно жената е пенсионер от няколко години. Моите симпатии към нея като човек, като преподавател, но просто в тази ситуация да се постави човек без управленски опит - това е нагласена работа. Тоест - някой друг ще дърпа конците, тя само ще разписва, защото няма и да носи особена отговорност като пенсионер.

 

След три месеца протести, обвинения в медиите и проверки скандалът в Софийската математическа гимназия достигна върховата си точка на 4 септември, когато Районното управление по образование в София връчи заповед за уволнение на директора Антони Стоянов. Причината - той уволнил учителката по математика Петя Тодорова. Началничката на инспектората Ваня Кастрева поиска оставката на Стоянов още преди седмица, като след това обяви, че е направена проверка в гимназията и вече има "повод" за уволнението му.

Тодорова одобрява резултатите от състезанието по математика "Европейско кенгуру", което също е повод за скандали - две организации в България организират своя версия. Сдружение "Европейско Кенгуру" на Сава Гроздев обаче успява тази година да вземе под контрол крайните резултати, които се пращат на международната организация, и изключва от тях всички ученици, явили се пред другия организатор - Съюза на математиците в България. Така дори тези деца, изкарали по-високи резултати от своите връстници в другата версия, биват изключени от националното класиране. Сред тях са и ученици от СМГ. 

Днес Антони Стоянов отиде в РУО-София, за да си вземе заповедта за уволнение, от която вчера не му е предоставено копие, след като е отказал да я подпише. Пред сградата на РУО имаше протест от учители и ученици в негова подкрепа. Заповедта обаче не му бе връчена - началничката на РУО Ваня Кастрева отсъствала и затова не можели да му я дадат. След това Стоянов разказа в детайли случилото се през последните месеци.

Господин Стоянов, да започнем от решението, което предизвика проблемите в СМГ това лято - защо уволнихте учителката по математика Петя Тодорова?

Поставете се на мое място - получавате изведнъж протокол, с който са класирани ученици от цяла България за национален кръг на състезанието по математика “Европейско кенгуру” и в този протокол няма едно дете от СМГ. Аз съм шокиран - как най-доброто училище няма да има нито едно дете, при положение, че квотата е 400 деца, а са класирани 390. И нито едно от тях от СМГ? Шокът беше страшен. Веднага започнах да търся къде и как са станали тези неща. Видях протокола за класирането. Той е подписан от членовете на комисията Петя Тодорова, Сава Гроздев, Ирина Шаркова и още двама души. 

Нямах връзка тогава с Тодорова, но попитах други две колежки - г-жа Минка Минчева и Румяна Караджова, които потенциално е трябвало да подпишат протокола, какво се е случило.  Те ми казаха: “Остави, остави, голяма издънка направи Петя.”

Тогава разбрах, че нещата са страшни. Веднага се обадих до регионалния инспекторат, предупредих г-жа Кастрева, тя предупреди Михайлова (Таня Михайлова, зам.-министърка на образованието - б.р.) и съответно сезирахме Съюза на математиците в България (СМБ). Сагата започна да се разплита до 1 юни, когато на сайта на МОН излезе решение. Но на 3-ти юни беше самото състезание. Сагата е доста дълга, тя е описана в становището на СМБ.

Попитахте ли г-жа Тодорова защо е направила нещо, което е против интереса на някои от собствените й ученици?

Понеже не знаех какво да направя в първия момент, а приближаваше краят на учебната година, не я уволних веднага. Някои питаха, Мая Манолова например - защо директорът не е уволнил учителката веднага, нямаше да има проблем тогава. Проблем щеше да има - децата нямаше да завършат годината. Проверих всички факти и обстоятелства, за да съм сигурен. Със самата Тодорова се говори трудно - в 90% от случаите, когато тя е сбъркала, тя твърди, че не е.

Тодорова потвърди пред петима свидетели, че е подписала протокола за класиране на децата за "Европейско кенгуру". Питах я осъзнава ли какво е направила. “Ами, подписах го.” - беше отговорът.

Бяхме в Съвета на настоятелите. Първото нещо, което й предложих беше - това не редно, ти не гледаш интересите на гимназията - редно е да напуснеш Съвета на настоятелите. След като си ощетила деца на СМГ, не можеш да менажираш парите на настоятелството. Учи си децата, остави някой друг да го прави. 

Тодорова отказа категорично, напусна стаята.

След уволнението имаше кратко затишие. Изненадаха ли ви протестите на родителите, очаквахте ли ги?

Първоначалното затишие не е било току-така. Родителите са получили 100%-ово обещание от г-жа Кастрева и г-жа Михайлова, че уволнената г-жа Тодорова, както и колегите й с неудължени договори, ще бъдат върнати на работа още на другия ден. Каква е била идеята - мен да ме натиснат да им удовлетворя това искане. Беше ми казано ултимативно, че това е едниственият шанс да се избегне скандалът. Изключих телефона си за два-три дни, за да не се поддам на тези ултиматуми.

Това изключване на телефона и последвалото ви излизане в отпуск бе интерпретирано другояче - много медии написаха, че сте се покрил?

Медиацията, която се опитаха да направят Кастрева и Михайлова, за мен не беше ефективна. Те вече ми бяха казали - трябва всички, абсолютно всички учители, веднага да се върнат. Това медиация ли е според вас?

По-скоро звучи като заповед.

Да. Съответно знаех, че ще ме търсят, за да стане това тяхно желание и реших да ги поразочаровам малко. Все пак, първо не е правилно, второ, медиация не се прави така.

А излизането в отпуск беше планирано преди случая. След разговора с Кастрева и Михайлова излязох за седмица в отпуск. След това имах около 10 дена лагер с ученици от СМГ в Приморско, където решавахме задачи, спортувахме, беше прекрасно, но е ясно, че нямаше как да съм в София. 

След лагера се върнах и се срещнах с г-н министъра, откъдето получих абсолютно същите, така да се каже, "предложения за медиация". Като го попитах откъде идва информацията му, г-н Вълчев каза - от Кастрева и Михайлова. Тоест те просто са видяли, че не могат да ме склонят и са решили най-големият началник да ме склони да върна учителите. 

Вие сте се опитал да отмените отпуската си?

Да, поисках отпускът ми да бъде отменен. Бяха започнали проверки, предписания, а и научих за опасността някой от заместниците ми да се опита да върне Тодорова.  Госпожа Михайлова се е опитала да помоли, казвам, помоли, заместващата ме директорка да отмени уволнението. Заместничката ми отказа и написа сигнал до всички органи.

Да, това съобщение стигна и до медиите.

Затова и поисках да се върна, да взема управлението в свои ръце, но получавах отказ след отказ за отмяна на отпуската.

От кого?

От г-жа Кастрева.

Тоест тя ви е пуснала в отпуска, и след това ви е отказала да се върнете?

Да.

А какво стана с другите учители, на които не са им продължени договорите?

Другите хванаха вълната. Видяха, че се получава един хубав протест и решиха да го подкрепят. В замяна ще работят заедно, но и ще делят плячката заедно - тоест, ако се връща някой, се връщат всичките. 

В един момент аз много се замислих за г-жа Тодорова и търсих какви ли не начини да удовлетворя нейното желание да преподава на децата си. Особено като чух онзи трогателен репортаж, че само с 30% от колегите се разбира и по принцип е решила да напуска СМГ, но след 2 години. Единствената й мечта била тези деца да завършат випуска. Затова веднага й предложих, писмено, документирано, тя разписа предлогението, да си изкара децата до 12-и клас чрез граждански договор - със същата заплата, същите осигуровки.

Ето, сега го казвам - ако на мен ми предложат да се върна като директор на граждански договор, веднага приемам. А тя не прие. Въпреки че в началото каза, че ще помисли сериозно, не прие. Онзи ден я поканих по телевизията официално, тя каза, че иска да присъства с адвокат. Казах - няма проблем, но после ми се обади, че адвокатът закъснява, няма да може, уговорихме срещата на другия ден. На другия ден не дойде - вероятно е разбрала, че ще ме уволняват и си е казала - няма смисъл.

Какви са вашите причини на учителите да не се продължават договорите?

Направете една статистика колко хора по света протестират, когато не им продължат договора. Сигурно са само тези трима в България. 

Т.е. твърдите, че това е съвсем нормално процедурно решение.

Да, разбира се. Първият сигнал към г-жа Кастрева срещу мен беше ден след уволнението на г-жа Тодорова. Получих съобщение, че 5-6 учители ще говорят с нея. Видях имената им и си казах - това са хора, уволнили двама директори. Тогава казах на г-жа Кастрева -  те ще искат и може би за мен такова нещо, защото бях подочул, че в последно време не ме харесват. Тя ми каза - бъди спокоен, ще видим дали ще успеят. Тогава смятах, че г-жа Кастрева е на 100% на моята позиция - като работодател към работодател.

Следващият път, когато се чухме с г-жа Кастрева, бях вече на почивка, тя ми каза да се включа на другия ден за малко по телевизията -  колкото да кажа каква е ситуацията. След това ми се обади и от името на г-жа Михайлова и от свое име моли да спра с всякакви медийни изяви.

Какво казахте пред медиите тогава?

Пред училището се бяха събрали родители, медиите бяха пуснали анонси - "масова чистка в СМГ", "14 уволнени в СМГ" - с въпросчета накрая. Казах им, че има само един-единствен уволнен в СМГ -  товае истината. Разказах им мотивите си - ситуацията със състезанието "Европейско кенгуру" и финалното класиране. Обясних, че останалите три учители просто са с неподновени договори. След това г-жа Кастрева ме помоли да нямам медийни изяви, бях лоялен до деня, в който ми поискаха оставката. 

Ще обжалвате ли заповедта за уволнение?

Да, да, взех си входящ номер, исках още днес да внеса жалбата в съда, но г-жа Кастрева я няма и затова не ми давали самия документ, който подлежи на обжалване.

Едно подобно дело може да продължи една, две, три години....

Като ми казахте това, си спомних кадър от филма “Граф Монте Кристо”. В килията на човека пишеше: “Господ ще ми даде справедливост”. Не стана веднага, но стана. И аз смятам, че ще дойде денят, в който ще стане.

Някои медии писаха неколкократно, че са идвали инспектори, вие сте се крил в кабинета си, спал сте там с печатите на училището...

Жена ми може да проревнува - тоя спи с печатите си... (смее се). Това само някой с извратена фантазия може да си го представи.

Все пак районният инспекторат направи проверка в СМГ и установи нарушения - какви са те? Дайте пример?

Заповедта не можах да я прочета докрая, исках да се запозная много подробно с нея, но виждах, че колегите от инспектората бързат и им казах - ще дойда допълнително да си я взема, на спокойствие да мога да се запозная. 

Пример - за предмета “Музика”. Преди години, когато уволниха предишния директор Ненчев, поводът беше, че децата учили повече трудово, отколкото информатика. Сега пък е с музиката и информатика.

Получила се е една техническа грешка - зам.-директорът Ивайло Ушагелов е подал стария учебен план на учителката, която прави програмата. Тя съответно е направила програмата с час и половина музика, вместо с два часа. Проблемът е, че имахме млад учител, който не разбира от учебни планове и се е разписвал под каквото види. Класните ръководители са се подписвали под програмата и се е получило мултиплициране на грешката. Аз съм погледнал, че за първия срок е имало оценки, което ми е оставило впечатление, че всичко е окей. Почти сигурно е, че учителят си е взимал двата часа, но просто е разписал час и половина. Това е едно от най-големите открити нарушения.

Има още едно голямо нарушение във финансовата област, което не знам как да го коментирам, защото е много лошо. В гимназията се правят състезания редовно, защото тя е естествен център на състезанията в София. Учителите сами събират парите за тези състезания. Главните учители - Линка Минчева, Румяна Караджова, Илияна Цветкова... включително понякога и Петя Тодорова, събират тези пари и ги разпределят. Те разпределят всички пари. През директора на училището не е минала една стотинка - никога.

Тук обвинението е, че аз не съм направил така, че пари да влизат и в училището. Ако останат пари, ги дават за самолетни билети за състезание. Представете си - ще излезе, че лошият директор не дава пари децата да ходят по състезания. По този начин аз трябва да отговарям за нещо, за което не съм взел нито една стотинка. Знам, питал съм други колеги в София -  в много други училища това се прави по същия начин. Това е стара традиция - от 22 години никога училището не е взимало пари за такива състезания.

Първоначално протестираха родители, после тези, чиито договори не са продължени, но преди дни още учители от гимназията (Иван Симеонов, Румяна Караджова, Линка Минчева, Надежда Боюклиева, Александър Александров, Явор Минков и Илияна Цветкова, б.р.) заявиха, че няма да стъпят в училището, ако вие на 15-и септември още сте директор. Каква е причината за това?

И аз се чудя и до ден днешен. Ако седнем на очна ставка, ще питам - Линче, кажи кога съм те обидил, кога съм ти казал нещо лошо. Не, няма такъв случай. Иване - кажи, някога отказал ли съм ти нещо? На 100% на всеки съм дал. Може и пред цяла България да го направим, пред тв студио, да кажат какви са им точните обвинение срещу мен. Те нямат такива.

Имат - че не слушате чуждо мнение, че взимате авторитарно решения, без диалог...

Знаете ли какво беше чуждото мнение на г-жа Караджова, например? ”Ти защо си назначил този учител по математика?” - Владимир Александров. Аз казвам - нямаше друг кандидат. “Взимай го махай, ще намериш друг кандидат”. “Тази Катя Илиева откъде я довлече като зам.-директор?”. Е, тя работи тук добре с другите, отговарям аз... “Я взимай я махай и нея”. За такива неща не съм ги слушал.

Има ли редовна практика учители да ви говорят така?

В интерес на истината, по-рано го правиха по-завоалирано, но напоследък чашата преля. 

Господин Стоянов, правил ли сте нещо това лято, което да се намеси в интересите на училищното настоятелство, в което е била и г-жа Тодорова?

Пробвах. Става въпрос за три учителки, доказани професионалисти, с дълъг трудов стаж, с необходимата и над нея квалификация, които заявиха желание да водят курсове. От настоятелството ми отговориха, че те трябва да се явят на изпит, въпреки че такава практика не е имало до момента. За сметка на това, по това време курсове водеше Калина Илиева, сестра на Яна Илиева, част от същата група учители, която нито учи, нито има висше образование по математика. Тя водеше три курса, което са около 5000 лв. на месец. Срещу тази практика аз въстанах здраво. И може би от там дойдоха проблемите. После стана ясно, че те са близки на Илиана Цветкова и Линка Минчева по някакъв начин.

Това беше в средата на юни месец. И оттам станах малко черен на Управителния съвет на настоятелството. От 10 членове - четирима са въпросните учители - Петя Тодорова, Илияна Цветкова, Линка Минчева и Явор Минков. Петата е председателката на настоятелството - майка на дете от класа на Тодорова. Разбирате каква е ситуацията - тотален контрол.

Имате предположения защо тези учители са против вас, но каква е причината г-жа Кастрева и г-жа Михайлова да искат уволнението ви?

Според мен още в самото начало на конфликта се получи така, че много медийно влезе проблемът, много улично, което много стряска хората, които управляват образованието. И понеже на мен ми казаха да не се бъркам, а те всеки ден се бъркаха, те са успяли да получат от г-жа зам.-министърката обещание да бъдат изпълнени всички техни искания. В замяна на затишие.

Днес бе назначен временно изпълняващ длъжността директор - г-жа Зоя Савова. Г-жа Кастрева обясни, че тя ще остане на поста, докато не мине делото по обжалване на уволнението ви. Смятате ли, че г-жа Савова ще се справи с тази задача?

Категорично не. Тя няма никакъв управленски опит. Отделно жената е пенсионер от няколко години. Моите симпатии към нея като човек, като преподавател, но просто в тази ситуация да се постави човек без управленски опит - това е нагласена работа. Тоест - някой друг ще дърпа конците, тя само ще разписва, защото няма и да носи особена отговорност като пенсионер.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Одобрявате ли решението България да предпочете изтребителите F-16?