Френски съд глоби вчера двама шефове на клюкарско списание по 45 000 евро за това, че публикуваха преди пет години снимки на херцогинята на Кеймбридж, Кейт Мидълтън по монокини.

Глобите са далече от обезщетението от 1,5 милиона евро, поискани в жалбата на принц Уилям, втори в редицата на наследяване  на британската корона и съпругата му.

Седмичникът Closer ги публикува през 2012 г., година след сватбата им. На тях се вижда Кейт да отдъхва само с долната част на бански костюм заедно със съпруга си на терасата на замък в югозападна Франция.

Съдът глоби Лоранс Пио, редактор на френското издание на седмичника за знаменитости и клюки и Ернесто Маури, директор на собственика - италианското издателство "Мондадори" за нарушаване на френските закони за защита на личната неприкосновеност.

Той наложи по-малки глоби на фотографска агенция в Париж, която отрича нейни фотографи да са автори на снимките.

Случаят припомни трагичната гибел на майката на Уилям, принцеса Даяна, в автомобилна катастрофа в Париж преди 20 години, докато я преследваха папараци.

Преди дни принц Уилям и съпругата му Кейт обявиха, че очакват третото си дете. Затова и херцогинята, която има тежки сутрешни неразположения по време на бременностите си, временно прекратява публичните си ангажименти. Двамата вече имат син Джордж и дъщеря Шарлот. Третото дете на внука на кралица Елизабет ще е пети в линията на онаследяване на престола след престолонаследника принц Чарлз, Уилям, Джордж и Шарлот. През 2012 г. парламентът прие закон, според който онаследяването става вече независимо от пола.