Стотици се събраха пред т. нар. от тях Монумент на окупационната червена армия (МОЧА), за да отбележат годишнината от обявяването на война на България от страна на СССР.  Протестиращите покриха паметника със знамената на България и Европейския съюз и поставиха портрети на хора, които са станали жертва на тази война. 

Към 5 септември 1944 г. България е в усилени преговори със Съюзниците за излизане от войната и подписване на примирие, последните германски военни части са напуснали или в процес на напускане на страната, а държавата е обявила неутралитет. България поддържа пълни дипломатически отношения със СССР през целия период на войната и отказва да изпрати свои войски на източния фронт. Точно в този момент СССР обявява война на неутрална България и впоследствие окупира страната ни за период от три години. На власт идва обявения със закон за престъпен комунистически режим, продължил близо половин век.

В първите месеци на окупацията смъртта си намират близо 30 000 българи без право на съд и без издадена присъда.

Протестиращите припомнят, че има решение от 1992 г. на столична община за демонтиране на паметника на съветската армия, което и до днес не е изпълнено.