Програмата за защита на нелегални имигранти, влезли в САЩ като деца, беше отменена от американския президент Доналд Тръмп. Това обяви министърът на правосъдието Джеф Сешънс, цитиран от Ройтерс.

Програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA) бе създадена от Барак Обама през 2012 г. и обхваща около 800 000 души, чиито родители са ги довели в Америка преди да навършат 16 години. Тя се отнася само за хора, които не са били обвинявани в сериозни престъпления и искат да учат и работят легално.

"За да имаме законна система за имиграция, която обслужва националния интерес, не можем да приемаме всеки, който поиска. Толкова е просто. Това би било политика на отворените граници, а американците правилно отхвърлиха това", заяви Сешънс.

Според президентската администрация отмяната на програмата няма да засегне никого преди 5 март 2018 г.

“Не подкрепям наказването на деца, повечето от които сега са възрастни, за действията на техните родители. Но ние трябва да изтъкнем, че сме нация на възможностите, защото сме нация на законите“, се казва в изявление на Доналд Тръмп.

Стотици протестираха срещу отмяната на DACA пред Белия дом. Конгресът има шест месеца да предприеме действия във връзка с отмяната на програмата.

 

От DACA могат да се възползват хора на възраст до 30 години, чиито родители са ги довели в САЩ като деца. Те трябва да са влезли в страната преди да навършат 16 г., да не са осъждани за нито едно сериозно престъпление или за не повече от три дребни и да са завършили гимназия.

След като преминат проверка на Федералното бюро за разследване (ФБР), те имат право да работят законно, а правителството отлага действия по миграционния им статут за срок от две години, след което те имат право да подадат молба отново. Тази програма не позволява на участниците да получат гражданство, нито им дава право на социални помощи.

Хората, които се възползва от програмата живеят предимно в Калифорния, Тексас, Ню Йорк и Флорида.

Програмата е създадена чрез декрет на бившия предизент Барак Обама през 2012 г. Сешънс заяви, че администрацията на Тръмп смята, че предшественикът му е превишил правомощията си.