Най-страшният от десетилетия ураган всеки момент ще удари Карибските острови, след което ще помете и Флорида. "Ирма" е от категория 5 по петстепенната скала, движи се с над 300 км/ час, а поривите на вятъра достигат до 350 км/ час.

Схема на движението на урагана.

За сравнение опустошителният ураган "Харви", който потопи Хюстън и нанесе щети за 180 милиарда долара бе от четвърта степен. Той удари Тексас с 280 км/час, но много бързо спадна до обикновена тропическа буря. Дали и "Ирма" ще се успокои при преминаването над Флорида, никой не може да прогнозира.

Властите на Карибските острови вече обявиха бедствено положение. Всеки залоства прозорците на къщите с каквото може. Магазините буквално са опразнени. Най-вече се купуват консерви и вода. 

В Пуерто Рико се запасяват с консерви и вода.

Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот също въведе извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга заради приближаването на урагана "Ирма". Над 7000 членове на Националната гвардия са мобилизирани и помагат при евакуацията на хората. Губернаторът вече е разговарял по телефона с президента Доналд Тръмп и е поискал помощ, както и обявяване на извънредно положение в щата на национално равнище.

Тръмп разпореди да се окаже федерална помощ на Флорида, американските Вирджински острови и Пуерто Рико във връзка с приближаването на урагана Ирма. Американският Национален център за ураганите обяви Ирма за най-силния от всички урагани, наблюдавани досега в Атлантическия океан, извън пределите на Карибския басейн и на Мексиканския залив, където по-принцип водата е по-топла и подхранва по-мощни стихии. Според прогнозите на центъра Ирма ще достигне до Пуерто Рико в сряда вечерта, а до южните части на Флорида сутринта в неделя.

Стихията е на 370 километра източно от Мартиника, на 335 километра от Гваделупа и на 500 километра от островите Сен Мартен и Сен Бартелеми. Има вероятност окото на циклона да премине директно над един от тези два острова сутринта днес местно време, съобщават френски метеоролози. Двата острова са френски територии. Там е издаден червен код за приближаващ ураган. После окото на циклона се очаква да мине днес вечерта над Пуерто Рико, преди да продължи към Доминиканската република и Бахамите. 

Траекторията на урагана е все още е несигурна, но според няколко прогнози той ще мине освен през Доминиканската република, през Хаити и Куба. Ирма се придвижва със скорост 22 километра в час.

На 12 септември по четири големи американски телевизии - Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си и Фокс, както и във Фейсбук, Туитър и ЮТюб, ще бъде излъчен телетон с участието на редица звезди, в това число и Бионсе, която е родена в град Хюстън, предаде БТА. Той е озаглавен "Ръка за ръка" и средствата от него ще бъдат за пострадалите от бурята "Харви", засегнала щата Тексас и щата Луизиана. В телетона ще участват Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Джейми Фокс, Рийз Уидърспуун, Опра Уинфри, Барбра Стрейзънд, Матю Макконъхи и др. По-късно днес пък президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви кои организации ще получат неговото лично дарение от 1 милион долара в помощ на пострадалите от "Харви". 

На живо може да гледате движението на урагана ТУК