"Аналогиите между България и Азербайджан се налагат сами по себе си. Консултантските хонорари на финансиста Калин Митрев, съпруг на председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова, за хидростратегически дейности около проекта “Кура-Араз” удивително напомнят за хонорара на философа и лидер на ДПС Ахмед Доган, който той получи за хидроенергийни консултации".

Това заяви по Нова телевизия Асен Йорданов, главен редактор на сайта "Биволъ", който е партньор от българска страна на международно журналистическо разследване, разкриващо мащабна "черна каса" за плащания от Азербайджан към европейски политици.

"Това не е кампания срещу Ирина Бокова, тъй като в тази перачница има замесени много авторитетни западноевропейски политици, журналисти, финансисти и т. н. Казусът онагледява как един посткомунистически неофеодален олигархичен режим си купува имидж като корумпира международни субекти. Прави впечатление, че всички бенефициенти на траншовете от черната каса на Баку са и най-големите пропагандатори и хвалители на олигархичната неокомунистическа каста, която управлява Азербайджан, и оценяват страната като изключително демократична", отбеляза Йорданов. 

Според разследването съпругът на Бокова и представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев е получил около 425 000 евро от "Азебрайджанската перачница" за няколко години.

Самият Митрев обясни, че тези плащания са по договор за консултантски услуги с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко", която работи основно по държавна програма за предотвратяване на наводнения по поречието на реките Кура и Арас.

Бокова пък твърди, че не е запозната с консултанската дейност на мъжа си. 

Асен Йорданов обаче припомня някои интересни подробности:

"Азербайджан е много активен участник в международни структури, страната е организирала редица културни мероприятия. Едно от тях - "Азербайджан - земя на толерантността", е открито в централата на ЮНЕСКО в Париж и лично е организирано от Ирина Бокова.  Мерхабан Алиева, вицепрезидент на страната и съпруга на президента-диктатор Илхам Алиев, е почетен посланик на ЮНЕСКО в Азербайджан. Още през 2010 г. Бокова награждава Алиева с едно от най-високите отличия на организацията – Моцартов медал".

От Министерството на финансите разпространиха позицията на Владислав Горанов:

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък."