Местната власт на всяка управляваща градове и села партия се крепи на този тип мутренски произвол - защото той е структура на реалната обществена власт в България. Особено в по-малките градове и села моделът е очевиден и брутален. В по-големите градове и столицата този модел би могъл да е малко или повече завоалиран. Но той е израз на цялостния процес на де-модернизация на България, който се разви с упадъка на държавните институции през последния повече от четвърт век.

Произволът на мутрата - това е създаването на един квази-патриархален обществен порядък във вакуума на неработещия модерен обществен договор между държава и общество. Този договор би следвало да гарантира сигурността на гражданите със силата на закона и да осигури гражданското равенство - включително срещу произвола на местни мутри.

Това е смисълът на реформата на правосъдието, на реформата на представителството (изтръгване на свободата на гласоподаване от ръцете на купувачите на гласове) и на налагане на всеобща власт на закона. Имитациите на реформа в тези сфери подкрепят пряко мутри и дерибеи като този във Виноградец.

 

 

Коментарът на Огнян Минчев е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.