Не намирам основания за актуализация на бюджета на здравната каса. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред БНТ. Той посочи, че според цифрите към края на май дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от дефицита към същия период на миналата година. "Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит", смята Орешарски.

Според Орешарски най-големият проблем в момента е, че парламентът не работи. Според него ще е по-добре да се обсъдят мерки, които да затегнат системите на финансово управление и контрол, така че да не се ощетяват други сектори за сметка на касата

Много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средствата, така че да бъдат пренасочени към касата

обясни Орешарски. Той все пак поясни, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента и ще предложи варианти за актуализацията на бюджета, както и за това откъде биха могли да се вземат средствата. 

Премиерът определи управлението си в последната година като труден период. "Много се надявам предсрочните избори да доведат до структура на парламента, която да бъде по-устойчива", каза Орешарски.

Премиерът каза, че ще търси по-широко съгласие за номинацията за еврокомисар. Той каза, че ще има консултации на 16 юли с Жан-Клод Юнкер и с шефа на европейския съвет Херман Ван Ромпьой. "За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв, останал накрая за малките страни", каза Орешарски.  "За мен първо е важно какъв портфейл биха подсказали факторите от ЕК и на този фон ще изложа публично аргументите си". Това каза Орешараски, попитан дали има свой фаворит.