Прекалено много са отменените наказания на магистрати от Върховния административен съд (ВАС). Това заяви Владислав Томов пред правната акомисия по време на изслушването на кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на парламента. Томов е номиниран от "Воля" за прокурорската колегия.  Според него заплащането на младшите магистрати трябва да бъде изравнено с това на старшите ако на тях им се дават по-сложни дела.

"Ще проявявам особена нетърпимост към констатирани корупционни прояви", каза още Томов.

Исзлушването на кандидатите за поркурорската колегия на ВСС протече по-вяло дори от това за съдийската колегия.

Въпреки, че според мнозина експерти именно прокуратуратра е тази, която се нуждае от най-сериозна реформа депутатите почти не задаваха въпроси на номинираните. Теми като отчетността и обществения контрол на главния прокурор, единоначалието в държавното обвинение, създаването на независим зам. главен прокурор, който да разследва корупция по висшите етажи на властта не бяха засегнати.

Гергана Мутафова, номинирана от ГЕРБ изтъкна неравномерната натовареност на магистратите. Според нея именно това води до неефективно и бавно правосъдие. Тя изтъкна, че бюджетът на съдебната власт за 2017 г. е 565 млн. лв, а разходите за персонал са 90%. Въпреки това обаче съдиите и прокурорите нямали усещане за подобряване на условията на труд. Мутафова се обяви за частична децентрализация на системата.

Йордан Стоев, издигнат от "Обединени патриоти" се обяви за диференциране на качествата на всеки един магистрат и ясна и дългосрочна политика по планиране на кадрите. Според него уравниловката на заплащшането на труда не позволява да се стимулират магистратите с положителни резуултати. Според него трябва  да се даде възможност на всеки гражданин и журналист да задава въпроси на членовете на ВСС, на които да се отговаря в разумен срок. Стоев предложи и даване периодично на пресконференции, на които да се обяснява какво е свършил ВСС. Според него магистратите трябва да бъдат експертно подпомагани при техните медийни изяви.

Според Калина Чапкънова-Кючукова. издигната от ГЕРБ, основната задача на ВСС е спечелване на изгубеното обществено доверие и да заслужи уважението на магистратската общност. Тя засегна въпроса с новата съдебна карта, която да осигури равен достъп до правосъдие на всички граждани. Според Чапкънова дисциплинарната практика на досегашния ВСС е била разнопосочна и е зависела от личността, която е извършила нарушението.

Маринела Тотева, издигната от БСП се обяви за непрекъсната активност и последователност при осъществяването на реформите. Според нея ВСС трябва да реагира твърдо на опитите за външан намеса. Тя изрази надежда в рамките на следващия 5-годишен мандат на ВСС да отпадне мониторинга на ЕК.

Пламена Апостолова, издигната от ДПС обърна внимание, че всички кандидати дефинират едни и същи проблеми. Според нея това означава наличие на предварителен консенсус по тях.

"Системата дължи на магистратите справедливо кариерно израстване и адекватни заплати", заяви Апостолова.

И изтъкна, че комуникацията с обществото трябва да се осъществява на достъпен език.

"Съдебната система трябва да се научи да говори за себе си", заяви Апостолова.

Светлана Бошнакова, издигната от БСП, също се обяви за съдебна карта, която да доведе до по-справедливо разпределение на делата. Според нея трябва да има законова забрана за прескачане на нива при кариерното израстване.