35-годишната Майсалун Хамуд, палестинска режисьорка, искала да "разбута нещата" с новия си филм. По всичко личи, че е успяла. Резултатът след излъчването на първия ѝ игрален филм е, че тя има издадена фетва, както и получава непрекъснати смъртни заплахи, разказва Би Би Си.

Филмът разказва за три млади арабски жени, които делят апартамент в Тел Авив. Далеч от традициите и изискванията на семействата си, те се оказват в сложен сблъсък между свободния живот и ограниченията. Това е и името на филма In Between. 

"Наивно е да се твърди, че не очаквах реакция, когато го снимах", обяснява Хамуд. После добавя: "Не знаех колко силна обаче ще бъде тя. Когато започнах да пиша тези образи знаех, че няма да минат тихомълком, но не съзнавах колко огромна ще е реакцията".

Трите героини са Нур, на която предстои брак, но годеникът ѝ е религиозен лицемер, Салма, която мечтае да стане диджей и не може да каже на семейството си, че е лесбийка, и Лейла, която е успешен адвокат, но мечтае за партньор, който да е така либерален и независим като нея самата, и търпи разочарование.

Филмът е сниман сред палестинската ъндърграунд сцена - група млади палестинци, които живеят в Израел и чрез музиката се опитват да си създадат нова културна идентичност. В него звучат и електронна музика на местни диджеи.

Със сцени, в които има нощни клубове, вземане на наркотици и хомосексуалност, режисьорката признава, че досега подобни герои не са се появявали в палестинското кино. Добавя, че въпреки че отначало сериозно се е изплашила от вълната заплахи срещу нея и актрисите ѝ, тя държи на своя филм.

"Ако правим неща, които си мислим, че хората искат да видят, тогава не правим изкуство, не правим кино", смята режисьорката.

Хамуд е родена в Будапеща, родителите ѝ са палестинци, сега живее в Яфа в Израел. Нейният първи късометражен филм "Чувство за сутрин" е сниман за войната в Бейрут през 1982 г.

Една от героините, Нур, идва от консервативния арабски град Ум-ал-Фам в Северен Израел. Хамуд разказва, че точно кметът на този град е първият, който остро реагира и обявява филма за "харам", т. е. за забранен.

"Палестинското кино е много младо и няма много жанрове в него. Когато филмът се появи, имаше объркване дали е документален или игрален", казва режисьорката.

Според нея, докато са го гледали, някои хора са решили, че е документален и затова и местните лидери са се почувствали засрамени и са тръгнали срещу него. Чуват се и призиви да се затварят кината, в които той ще се излъчва.

"Така моят филм беше обявен за харам, беше издадена фетва и започнахме да получаваме смъртни заплахи", продължава Хамуд.

Тя обаче смята, че няма лоша реклама.

Все повече и повече хора идват да видят филма след шума около него.

"Накрая той вече се показваше в кината месеци наред. Получих интересни отзиви и от мъже, и от жени", добавя тя.

Досега In Between е номиниран за 12 награди Ophir, това е израелският еквивалент на оскарите. На фестивала в Кан тази година Хамуд получи наградата за най-голям млад талант от Движението на жените в киното, а Изабел Юпер нарече трите жени във филма "героини на нашето време".

"Тези три жени представляват голям брой невидими жени, чийто глас досега не се е чувал в киното от тази част на света. Накрая филмът накара хората да говорят за това и аз съм много доволна", завършва Хамуд.