"Мечтателите" са добре дошли в Чикаго - "зона, свободна от Тръмп". Това заяви кметът на града Рам Еманюъл, който се противопостави на решението на президента Доналд Тръмп да отмени програма за защита на деца нелегални мигранти.

Тръмп си навлече критики, като отмени програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA). Създадена през 2012 г. от бившия президент Барак Обама, тя обхваща около 800 000 души, наричени "мечтатели", чиито родители са ги довели в Америка, преди да навършат 16 години.

 

Сред противниците на решението на президента е и кметът на Чикаго:

"Към всички мечтатели в тази зала и град Чикаго - вие сте добре дошли в нашия град. Това е домът ви и няма за какво да се тревожите", каза Рам Еманюъл в реч пред местна гимназия.

"Чикаго, нашите училища, кварталите ни, градът ни ще бъдат зона, свободна от Тръмп, що се отнася до това, което той каза (отмяната на програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA) - бел.ред.). Няма за какво да се тревожите. Искам вие и семействата ви да знаете това. Освен това искам да посещавате училище и да преследвате мечтите си", заяви още кметът на американския град, който е началник на президентската администрация на Обама в началото на първия му мандат.

От DACA могат да се възползват хора на възраст до 30 години, чиито родители са ги довели в САЩ като деца. Те трябва да са влезли в страната, преди да навършат 16 г., да не са осъждани за нито едно сериозно престъпление или за не повече от три дребни и да са завършили гимназия.

След като преминат проверка на Федералното бюро за разследване (ФБР), те имат право да работят законно, а правителството отлага действия по миграционния им статут за срок от две години, след което те имат право да подадат молба отново. Тази програма не позволява на участниците да получат гражданство, нито им дава право на социални помощи.

Отмяната на програмата няма да засегне онези, които в момента се намират под закрилата й поне още шест месеца, докато Конгресът не вземе окончателно решение, но не може да бъдат подавани нови молби.

Барак Обама също е сред критиците на решението, което определи като "политическо":

"Каквито и притеснения да имат американците относно имиграцията по принцип, не трябва да заплашваме бъдещето на тези млади хора, които не са тук по своя вина, които не са заплаха и които не отнемат нищо от нас - заяви бившият президент. - Мечтателите са американци в сърцата и умовете си по всякакъв начин освен един - на хартия."

Около 800 000 души попадат под закрилата на Програмата за защита на нелегални имигранти, влезли в САЩ като деца.

Програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" е създадена чрез декрет на Барак Обама през 2012 г. Министърът на правосъдието Джеф Сешънс заяви, че администрацията на Тръмп смята, че предшественикът му е превишил правомощията си и затова окончателното решение трябва да бъде взето от Конгреса.