Днес, 7 септември 2017 г., Окръжна прокуратура - Пазарджик повдигна обвинение и задържа за 72 часа Лазар Влайков за престъпление по чл. 338, ал. 3 във вр. ал. 2 във вр. ал 1 от НК (за немарливо съхранение на оръжие или взривни вещества, б.р.).

Той е обвинен, за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на Н.Т., съобщават от прокуратурта.

С оглед тежестта на обвинението и опасността Влайков да се укрие или да извърши друго престъпление същият е задържан, а утре - 8 септември 2017 г., ОП – Пазарджик ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, допълват от държавнто обвинение.

Влайков заяви пред журналисти, че не е звънял на прокурор, за да потули случая, и добави:

"Съвестта ми е чиста."

Повече информация ще бъде предоставена днес, в 14:30 часа, в сградата на ОДМВР – Пазарджик от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Всъщност чл. 338 е от сравнително леките от глава "Общоопасни престъпления", сочи проверка в НК - той дори предвижда до 5 г. затвор. Квалфицираната ал. 3 обаче е от 3 до 10 години.

Общинарят се прочу, след като при много съмнителни обстоятелства и при обстяновка, която Сотир Цацаров нарече  "повече от - как да кажа - празнична... с много действия", бе прострелян смъртоносно Наско Тонкев в ресторанта, в който е празнувал Влайков.

След като бе съобщено, че 6-годишно дете е произвело изстреля със злощастния "Глок", близки на убития казаха, че Лазар се е чувал неколкократно в нощта с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

Според тях само местният шеф на ГЕРБ е гърмял "сватбарски", детето е било отзад, когато е уцелен Тонкев. После Лазар Влайков надълго разговарял с бащата на момченцето. По пистолета имало следи от ръцете на 6-годишния, но не е ясно какво показват натривките от обгаряния с барут.

После се оказа, че изстрелът не бил един, а минимум 126 - поне толкова гилзи са намерени, нищо че детето и жената на Лазар Влайков събирали гилзи.

Пиянската "битова" история продължи с това, че главният прокурор Сотир Цацаров спешно се появи в Пазарджик и съобщи, че ще се изискат разпечатките от разговорите на Влайков и районния прокурор от въпросната нощ. Резултати от разпечатките обаче още няма.

Освен това главният прокурор съобщи, че изземва делото от прокурорите от Пазарджик и го дава в Пловдив - ей така, за да нямало съмнения. Днес обаче официалната пресинформация на прокуратурата гласи, че именно ОП-Пазарджик е повдигнала обвинение на Влайков.