Забрана за внос на петрол и ембарго върху износа на Северна Корея предложиха САЩ в проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН. Американските представители настояват и за замразяване на авоарите на Ким Чен Ун и забрана за пътуването му, съобщи Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН заседава след шестия ядрен опит на Пхенян и няколко теста на междуконтиненталти балистични ракети. КНДР твърди също, че е разработила водородна бомба.

На 5 август 15-те членки на Съвета единодушно приеха резолюция, която налага строги мерки срещу Северна Корея след два успешни теста на междуконтинентални балистични ракети през юли.

Санкциите трябваше да ограничат приходите от износа на страната с близо 1 милиард долара годишно или една трета.

Резолюцията забранява на страните членки на ООН да купуват въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Някои страни няма да могат да приемат повече работници от Северна Корея и да създават общ бизнес със страната или отделни нейни граждани.

Приетите през август санкции обаче не се отнасяха към вноса на петрол, който е ключов за съществуването на режима в страната, нито износа на текстил за китайски компании, който е основно перо в износа на страната. Освен това севернокорейските граждани, които вече работят в съседни страни и изпращат пари в родината си, могат да останат на работните си места. Според ООН КНДР използва тези средства за финансиране на ядрените и ракетните си програми.

Проекторезолюцията, която американският постоянен представител в ООН Ники Хейли призова да бъде приета идния понеделник, се прицелва именно в тези проблеми.

Тя включва пълна забрана за внос на петрол и петролни продукти в Северна Корея. Забранява се износът на текстил и се потвърждава пълната забрана севернокорейски граждани да работят в други страни.

Сред предложенията е и замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и официални лица, както и забрана за пътуване на диктатора и висши държавните служители.

Не е ясно дали Китай и Русия, които поддържат търговски отношения със Северна Корея, ще подкрепят предложенията на САЩ. И девта страни са постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето. За да бъде приета резолюция, тя трябва да получи одобрението на 9 от 15-те членки на Съвета и да не бъде блокирана от нито една от петте страни с право на вето - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Китайският външен министър изрази принципно съгласие със затягане на мерките срещу Пхенян, но все пак заяви, че "санкциите и натискът са само половината от решението на проблема". 

"Другата половина са диалогът и преговорите", каза Уанг И.

Китай е най-големият търговски партньор както на Северна Корея, така и на САЩ.

Руския президент Владимир Путин заяви във вторник, че налагането на по-тежки санкции на Северна Корея е безсмислено, а заплахи за военни действия срещу Пхенян може да доведат до "световна катастрофа". Той също призова за диалог с режима в Пхенян.

Ако резолюцията не бъде приета от Съвета за сигурност, САЩ заплашват с едностранни санкции. Финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че има приготвен декрет, който да изпрати на президента:

"(Декретът) би ми позволил да спра търговията и да наложа санкции на всеки, който търгува със Северна Корея. Президентът ще обмисли това след като даде време на ООН да действа."

През август САЩ наложиха санкции върху китайски и руски фирми и лица, които са обвинени, че поддържат търговски отношения със Северна Корея.

Отговорът на Пхенян

Северна Корея ще вземе "силни ответни мерки" в отговор на американските предложения, казаха в изявление севернокорейски пратеници на икономически форум в Източна Русия. Делегатите обвиниха САЩ, че търси война.

Руският президент Владимир Путин присъства на форума, където заяви, че очаква здравият разум да победи и севернокорейската криза да не ескалира в ядрен конфликт.