Депутатите от парламентарната екокомисия обсъдиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за околната среда и гласуваха проектът отново да влезе в пленарна зала.

Народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха заложеното в проекта отпадане на двуинстационното производство във Върховния административен съд при обжалване на решения за инфраструктурни обекти.

Колегите им от БСП застанаха зад мотивите във ветото и искаха да се организира обществен дебат в комисията, но, в крайна сметка, с 11 гласа „за“ и пет „против“ проектът предстои да бъде разгледан от Народното събрание.

Двуинстационното производство е необходимо, за да не се допускат прибързани грешки, които биха създали проблеми за околната среда и цели региони, заяви социалистът Румен Георгиев.

Представители на работодателските организации и Камарата на строителите, които също присъстваха на заседанието, настояха екооценките да се обжалват по облекчена процедура.

Председателят на комисията и бивш екоминистър Ивелина Василева изтъкна, че облекченото обжалване на една инстанция важи само за актове на министъра на околната среда, но не и за процедурите, през които преминава един инфраструктурен обект, докато стане с национално значение.

Целта е да се ускори реализацията на обекти с национално значение, които се финансират със средства от Европейския съюз, и да се избегнат рисковете от безкрайно обжалване.

В проекта е заложено в срок от 6 месеца съдът да се произнася по жалби срещу решения, свързани с екологичните процедури. В рамките на един месец след последното заседание магистратите ще оповестяват решението си.

В проекта на БСП се предлага обжалване на две инстанции (както досега), а съдът да се произнася в рамките на три месеца.