Испанската прокуратура ще прати на съд депутатите от местния парламент в Каталуня, одобрили свикването на референдум за независимостта на региона на 1 октомври.

Според властите в Мадрид това решение нарушава конституцията на страната. Обвиненията ще са както за неподчинение, така и за присвояване и злоупотреба с публични средства.

Главният прокурор на страната Хосе Мануел Маса е заявил, че обвинение ще се повдигнат и срещу правителството, подписало закона за отделяне от Испания.

Полицията, гвардията и силите на реда в Каталуня ("Мосос") са получили заповеди да конфискуват урните и изборните книжа, които могат да се ползват в местното допитване, съобщиха "Ел паис" и "Вангуардия". Те вече са готови, обяви по-рано премиерът на региона Карлес Пичдемон. 

След 11 часа дебати мнозинството депутати в каталунския парламент решиха, че ще обявят независимост от Испания 48 часа след референдума, ако повече от половината са гласували с "да". Референдумът няма да има минимален праг, който да го прави валиден.