Нападките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към Германия и нейните водещи политици стават все по-остри. Отношенията между Анкара и Берлин стигнаха до точката на замръзване.

„Това, което се случва в Германия, е нацизъм и фашизъм”, заяви турският президент по време на среща в Анкара с членове на неговата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието.

Повод за гнева му беше телевизионният дуел между канцлерката Ангела Меркел и кандидата на социалдемократите за правителствен ръководител Мартин Шулц.

97-минутният дуел беше проведен в неделя вечерта и бе предаван на живо по 4 тв канала по повод насрочените за 24 т. м. парламентарни избори в Германия. И Меркел, и Шулц засегнаха темата за прекратяване на преговорите по присъединяване на Турция към ЕС. Шулц се закани, че ако влезе в канцлерството, първата му работа ще е да сложи край на преговорите. Меркел контрира, че това може да стане единствено при единодушно решение на държавите членки на ЕС. Същевременно тя обяви, че ако нейният ХДС спечели изборите и отново ще е канцлер, ще се опита до убеди колегите си от държавите членки на съюза да се прекратят преговорите с Анкара.

В речта си Ердоган сравни сегашните настроения в Европа с възхода на фашизма преди началото на Втората световна война:

„Сега знаете ли накъде е тръгнала Европа? Тя все повече затъва във времената преди Втората световна война.”

Същевременно турският президент разкритикува, че в сегашната предизборна битка в Германия Турция се е превърнала в специална тема:

„Непрестанно се занимават с Турция. Занимават се с Ердоган. Какво ви е сторил Ердоган? Тези избори ще се състоят в Турция или в Германия? Грижете се за собствените си проблеми.”

Ердоган беше категоричен, че при управлението на неговата партия Турция ще продължи да се стреми към членсткво в ЕС. Страната му била изпълнила всички условия за пълноправно членство в съюза, но Брюксел не изпълнявал поетите ангажименти спрямо Анкара. Обвиненията от страна на ЕС към Турция били необосновани и нетърпими.

Ако припомним само един факт – Турция е на път да въведе отново смъртното наказание, то тя няма шанс да се присъедини към ЕС.

Що се отнася до парламентарните избори в Германия, наскоро Ердоган призова живеещите във ФРГ 1,6 милиона турци с право на глас да не пускат бюлетина за десницата на Меркел, нито за социалдемократите, либералите и крайната левица. Така остава само евроскептичната партия "Алтернатива за Германия". Според последните социологически поручвания тя ще прескочи 5-процентната бариера и ще изпрати свои депутати в националния парламент - Бундестага, но не с очакваните преди месеци над 11 на сто подкрепа, а 8 на сто.