Новите правила за определяне на такса "смет" предвиждат "замърсителят да плаща", което ще доведе до драстично увеличение на битовата такса смет. Промените бяха одобрени на първо четене от парламентарната бюджетна комисия, но едва ли ще влязат в сила преди 2020 г. 

Още от 2013 г. ГЕРБ се опитва да въведе нова формула за определяне на размера й според количеството изхвърлен отпадък, а не според данъчната оценка на имота, каквато е масовата практика в момента. Но всички опити срещат яростен отпор.

Основната причина е, че в момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се обърне, което да доведе до сериозно увеличение за гражданите.

Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на кофите или генерирани отпадъци със специални торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.  

От Сдружението на общините обаче смятат, че тези правила са трудно приложими и създават риск от нерегламентирани сметища. 

"Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци - на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща", заяви зам.-министър на финансите Бойко Атанасов, цитиран от bTV. 

Според внесения от правителството проект през юли, новата формула на таксата трябваше да влезе в сила от 1 януари 2019 г. 

На обсъждането обаче Националното сдружение на общините, кметове и общински съветници настояха за изместване с поне още една година, за да могат да се подготвят.