Турция остава ценен партньор на Европейския съюз и отношенията между тях трябва да се поддържат независимо дали страната се е отклонила от европейския път, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за гръцкия в. "Катимерини".

Коментарът му е предизвикан от позицията на германската канцлерка Ангела Меркел, че Европейският съюз трябва да прекъсне преговорите за присъединяване с Турция.

"Турция наистина се отклони от Европейския съюз през последните месеци с неприемливото си поведение, което не може да бъде игнорирано. Но искам да избегна разделение, защото тя е жизненоважен партньор при много от кризите, с които се сблъскваме, особено имиграцията и терористичната заплаха."

Лидери на други европейски страни също се дистанцираха от позицията на Меркел, обявена при предизборен дебат с опонента й на предстоящите парламентарни избори Мартин Шулц.

При присигането си в естонската столица Талин за среща с европейските си колеги германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Турция сама се отдалечава от Европейския съюз.

Външният министър на Австрия Себастиян Курц пък потвърди позицията си за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Външните министри на Финландия и Литва обаче се обявиха срещу прекъсване на преговорите.

"Трябва да продължим процеса и взаимното обвързване. Не е лесно, но трябва да ценим контактите си", заяви литовският министър Линас Линкевичиус. "Няма да направим добре, ако просто спрем, защото ще ги окуражим да се отдръпнат дори повече. Мисля, че ефектът ще бъде точно обратният на това, което искаме."

"Винаги е полезно да има диалог. Знаем за проблемите с човешките права в Турция", пък заяви финландският му колега Тимо Сойни.

Естонският външен министър Свен Миксер коментира, че не очаква офциално решение тази година и добави, че блокът трябва да си сътрудничи с Анкара особено по въпросите на миграцията и сигурността:

"Трябва да стъпваме много внимателно докато обсъждаме статута на Турция като кандитат, трябва също да обсъдим всички аспекти на бъдещите отношения."

Нидерладският външен министър Берт Коендерс заяви, че яснота по въпроса ще има едва след изборите в Германия.

Вчера германското външно министерство предупреди своите граждани, че рискуват произволни задържания дори в туристическите райони на Турция, ревизирайки съветите си към пътуващите след серия арести на германски граждани, които то смята за политически мотивирани.

Отношенията между Европейския съюз и Турция се влошиха след провалилия се преврат през юли миналата година и последвалите арести на десетки хиляди хора в страната. Проведения тази година референдум за увеличаване на правомощията на президента наля допълнително масло в огъня.

Турция подписа споразумение за асоциирано членство в Европейската икономическа общност (по-късно преобразувана в Европейски съюз) през 1963 г. Преговорите за членство пък започнаха през 2005 г., но заради възражения на страни членки само 16 от 35 преговорни глави са отворени досега.