Канадската компания Ocumetics Technology Corporation провежда клинични изпитания на бионични лещи. Става въпрос за медицински устройства, които може завинаги да заменят очилата и контактните лещи, с които коригираме зрението си. Ако изпитанията приключат успешно, бионичните лещи могат да бъдат имплантирани от очните хирурзи още след две години, пише bigthink.com.

Бионичните лещи ще заменят биологичните, които се намират между ириса стъкловидното тяло в очната ябълка, с помощта на рутинна операция, каквато и сега се прилага в катаракталната хирургия. След поставянето на лещите те ще осигуряват остро зрение с отлично качество независимо от разстоянието, на което човек гледа.

Лещата ще се свързва с цилиарния мускул и ще може да се саморегулира и фокусира. Изобретателите й твърдят, че диапазонът на фокусирането й ще бъде много по-голям от този на естествената. В допълнение за „работата“ на лещата тялото ни ще отделя една стотна от енергията, която отделя при биологичната. Т.е. хората с бионични лещи ще могат да гледат по цял ден без да изпитват никакво напрежение в очите.

Представете си, че гледате часовник, който е на три метра от вас и можете да забележите всяка подробност по него. С бионичните лещи ще можете да правите това дори часовникът да е на 30 метра от вас. Освен това на близки разстояния новите устройства буквално ще дават свръхспособности като на супергерои. Ако приближите максимално пръста си до окото и се втренчите в него, ще можете да видите дори отделните клетки на кожата си.

Любопитно е също, че бионичните лещи ще бъдат съвместими с различни компоненти, които ще позволяват бъдещата им модификация и усъвършенстване. Например: върху ретината да се проектира екранът на телефона, възможност за допълнително увеличение на образа или дори да се прибави система за прием на лекарства през очите. Подобна функция би била много полезна за хора, които страдат от глаукома и други тежки очни болести.

Според д-р Гарт Уеб, главен изобретател и създател на бионичните лещи, техният единствен недостатък ще бъде... липсата им, тъй като ще дават на хората, които си ги имплантират, огромно преимущество.

Иновационните устройства вече имат цена – 3200 долара за една леща, извън стойността на операцията.

Изобретателите все пак предупреждават, че независимо от уникалността си бионичните лещи не могат да излекуват всички очни болести. Така например те ще са безсилни срещу далтонизъм, заболявания на ретината и увреждания на очния нерв. Но пък със сигурност ще помагат срещу катаракта, далекогледство и късогледство.