Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира пред бТВ проекта за антикорупционен закон на правителството. Цачева се противопостави на законопроекта на БСП, според който шефът на този орган ще се назначава от президента. В проекта на ГЕРБ се предлага органът да се избира от парламента. Според Цачева само по този начин се гарантира прозрачността на номинациите. Тя изтъкна, че ще има публично обсъждане с участието на неправителствения сектор и контрол от съответните парламентарни комисии.

"При едноличен орган, избран по неизвестен начин, без публична процедура, ще създадем един Франкенщайн", заяви Цачева.

(Всъщност Франкенщайн не е името на изкуственото човешко същество чудовище, а на неговия създател - д-р Виктор Франкенщайн, б.р.)

Цецка Цачева допълни, че от вчера законопроектът е предоставен за междуведомствено обсъждане и очаква до края на месеца той да излезе от правителството и да постъпи в парламента. Според нея до края на годината има достатъчно време за съдържателни дебати.

"Философията е съвсем различна на двата закона. Законопроектът на БСП предлага втори разследващ орган, който не обединява, не кодифицира законодателството и не изпълнява онези препоръки, които имаме от ЕК. Силата на държавността е в превенцията", каза още Цачева.

Тя коментира и случая във Виноградец с арестувания общинар Лазар Влайков.

Цачева отрече той да има политически гръб и припомни, че е бил изключен от ГЕРБ моментално и му е било препоръчано да напусне общинския съвет в Септември.

"След като той е с чисто свидетелство за съдимост, няма откъде да знаем за всеки един конкретен случай във всяко едно село."

Така Цачева отговори на въпрос защо Влайков досега е бил член на партията, въпреки че срещу него е имало и предишни обвинения за агресивно поведение. Правосъдният министър заяви, че страхът у хората от подобни личности трябва да бъде преодолян и това може да стане с работещи държавни структури.