Министърът на туризма Николина Ангелкова се направи, че не чува въпроса на депутата от БСП Петър Кънев как оценява предложението на вицепремиера Валери Симеонов за закриване на „Слънчев бряг“ АД. По време на парламентарния контрол Ангелкова трябваше да говори за финансовото състояние на държавното дружество.

Министърката съобщи, че „Слънчев бряг“ АД има загуба от 993 хиляди лева за 2016 г., въпреки че в същото време има ръст на туристите и нощувките. Дружеството, в което държавата има 75%, е на загуба вече трета поредна година. Основната му дейност е поддържане на общата инфраструктура на територията на комплекса.

Всички собственици заплащат дължимите местни данъци и такси и нямат никакви отчисления към „Слънчев бряг“ АД“, призна министърката.

Дружеството предоставя права на достъп до транспортната инфраструктура, продава еленергия и снабдява с вода част от комплекса.

Все по-големи ангажименти има дружеството за сигурността чрез финансиране на командироване на служители на МВР. Само през 2016 г. е изплатило 300 хиляди лева без ДДС за командировани служители на МВР“, обяви министърката.

Дружеството било на оперативна печалба преди разходи за амортизация.

Финансовата загуба е в резултат на значително висок размер на разходи за амортизация – дружеството притежава водопроводни съоръжения за 40 милиона, като 300 хиляди са годишните разходи за амортизация.

Въпреки че притежава водната инфраструктура, „Слънчев бряг“ АД няма нито един лев приход от сметките за вода заради съдебен спор с „ВиК Бургас“.

След като информира за всичко това, Ангелкова бе попитана от Петър Кънев дали тогава споделя мнението на вицепремиера Валери Симеонов, че дружеството трябва да бъде закрито, защото в момента е само „хранилка на т.нар. бордоваци“.

„Стартирали сме работа в две посоки – правен и финансов анализ за „Слънчев бряг“ АД“, отговори Ангелкова и се направи, че не е чула въпроса.

Министърът на туризма обеща най-късно до месец да има предложение „дали активите да се прехвърлят на община Несебър, дали акциите да се прехвърлят, какво става с миноритарните акционери“.

Преди дни Валери Симеонов обяви, че ще предложи директно закриване на „Слънчев бряг“ АД:

„Ще настоявам да се ликвидира онова уникално и неработещо чудо, наречено „Слънчев бряг“ АД. Дружеството трябва да бъде закрито, тъй като то не генерира почти никакви печалби и е гнездо за мащабна корупция“.

Това не е първо разминаване между двамата. Преди малко повече от месец Симеонов се оплака, че Министерството на туризма не му предоставя исканата информация.

„В качеството си на вицпремиер поисках информция за схемите на преместваемите обекти и договорите. Беше ми отказано от министерството. Нямам отговор. Били търговска тайна. Аз какъв съм, външно лице?“, попита тогава Симеонов.