Над 4 часа вчера правната комисия в парламента изслушва кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата за парламента. Става дума за 18 кандидати - 11 за съдийската колегия, 7 за прокурорската - които да запълнят 11 места с номинацията на парламентарните партии.

Особено впечатление направиха малкото на брой въпроси - много от кандидатите просто прочетоха концепциите си, някои дори се затрудниха и с това.

Днес потърсихме Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия, който води заседанието вчера. Той заяви, че е имало "десетина" въпроса, а причината да са само толкова - липса на време.

"Имаше пренасрочване на пленарното заседание. Изслушването беше насрочено за 14 ч., за да няма лимит за края - ако трябва, да ги изслушаме до 22 ч. След това, като се промени времето за пленарно заседание, всъщност бяхме поставени в ограничение на времето до 13 ч. Тоест имахме 4 часа всичко на всичко за изслушване, които ние ги направихме 4 часа и 30 минути", заяви той. "Минимизирахме въпросите точно по средата на изслушванията главно с оглед на времето."

Заседанието на правна комисия в действителност беше насрочено за 9 часа сутринта, а началото на пленарното заседание - за 13 ч. Защо обаче господин Кирилов не е поискал да се върне първоначалния вариант на пленарния ден?

"Как, като пленарната зала е гласувала пленарното заседание?", попита той.

Важно е да се отбележи, че решението в пленарната зала се гласува от мнозинството. Т.е. ГЕРБ и "Обединени патриоти" са решили да се ограничи времето за изслушване.

Според г-н Кирилов обаче изслушването е протекло чудесно.

"Аз мисля, че имаше пределна прозрачност, никой нищо не е укривал, кандидатите бяха готови, показаха компетентност", заяви той.

На въпрос какво ще стане, ако под 11 кандидати съберат квалифицирано мнозинство от 160 гласа, той разясни, че тогава целият избор за нов ВСС се проваля и трябва да се направи нов. Дотогава работи старият. Дали обаче групите ще обсъдят помежду си кандидатите, за да намалят риска от това? Не.

"Всяка парламентарна група има собствена оценка за важността на този избор, надявам се колегите разбират каква е отговорността, разчитам на трезв и обективен анализ."

Г-н Кирилов се възмути от факта, че има данни за намеса и манипулация в изборите за ВСС в съдийската колегия, депутатите не са се намесили, а сега има обиди към тях:

"Ние оставихме независимите магистрати да направят независим избор. Не е коректно на това наше конституционно поведение да се противопоставят внушения, квалификации, да се обижда народното представителство, да се внушава."

И накрая призова медиите да не лепят етикети и да критикуват кандидатите само с конкретни данни - защото били читави.

"Апелирам, включително и към вас - да се търси позитивното, кандидатите са читави, никой не би спечелил от спекулации или манипулации, важно е да имаме един орган, който да се кредитира с доверие, а не от самото начало да го заразяваме с квалификации и характеристики."