Холандска евродепутатка твърди, че има "структурен проблем" в работата на българската полиция на турската граница.

Кати Пири от групата на Социалистите и демократите съобщи, че е събрала около 200 оплаквания от граждани на ЕС пътували от и към Турция, които са се жалвали, че български гранични полицаи са ги заплашвали.

"Фактът, че едни и същи проблеми са идентифицирани от големи групи граждани, беше достатъчен за мен да заключа че тези случаи не са инциденти а се дължат на структурен проблем", пише тя до ВМРО, след като нейният евродепутат Ангел Джамбазки обвини Пири в клевета и поиска тя да се извини на българските граничари.

Пири не отговори на обаждане на Клуб Z за повече подробности по случая. Офисът й в Брюксел обеща коментар, възможно най-скоро.

"Като представител на Нидерландските граждани в Европейския парламент, имам дълг да защитавам техните интереси, и да се погрижа за това, техните права да бъдат защитени в рамките на Съюза. Гореспоменатите оплаквания, които ние сме събрали, ще бъдат преведени на английски и се надявам, че можем да си сътрудничим ефективно в разрешаването на тези въпроси", пише тя до ВМРО.

МВР се въздържа от коментар на този етап. От ведомството очакват официална информация. Пири засега споделя наблюденията си в социалните мрежи.