След като наскоро Бойко Борисов заяви, че Пламен Орешарски не може да чете, днес лидерът на ГЕРБ обяви, че премиерът не може и да смята.  Коментарът за възможностите на Орешарски в четенето бе по повод признанието му, че не е чел сключеното за "Южен поток" споразумение, докато съмненията на Борисов относно способностите на премиера в смятането се породиха заради състоянието на бюджета.

Не мога да смятам, какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята,

заяви Борисов. Коментарът бе по повод думите на Орешарски от вчера, че според него не е задължително да има актуализация на бюджета на НЗОК.

Борисов каза още, че не може да разбере как Орешарски пресмята парите във фискалния резерв, "които ще отидат за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатени договори". Според лидера на ГЕРБ премиерът не може да прави "дори най-елементарните бакалски сметки".

Орешарски е срам за всички времена,

заяви Борисов и поясни, че заради него и други хора ще се срамуват да кажат, че са били премиери. Той припомни, че актуализацията на бюджета на НЗОК се иска от БСП, ДПС, работодатели, синдикати и самата каса. "Стоим тук и гледаме особено важниа закон за растенията. Няма актуализация", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е бил длъжен да премахне напрежението в парламента и "опорната точка", че опозицията не влиза в зала и пречи за приемането на важните закон.

"Аз не искам да се разбирам с тях, ако исках да се разбирам с тях, щях да съм в коалиция". Това каза Борисов на въпрос защо партиите не са се разбрали по-рано за важните закони.