Възмутени жители на квартал в Анкара се оплакват от своя съседка, която носела шорти – не на улицата, а у дома си. Проблемът бил, че я виждали в „неподходящото ѝ облекло“, защото не пускала пердета, и не можели да откъснат очи от прозорците на дамата, съобщава „Джумхюриет“, цитиран от "Площад Славейков".

Затова съседите от околните сгради поискали от домоуправителя на кооперацията, в която живее жената, да я задължи да си затваря плътно пердетата – или да носи по-прилични дрехи, за да не ги изкушава.

Жената - учителка по английски, с инициали T.E., твърди, че е обект на постоянно наблюдение от своите съседи и работниците от строежа срещу апартамента ѝ и че често е подлагана на обиди в социалните мрежи.

„Живея тук от години и постоянно съм наблюдавана от строителите, работещи по отсрещната сграда, от хората от околните апартаменти и от сина на един съсед – е написала T.E.“ в социалната мрежа на 6 септември. – А сега тези, които не спират да надничат в прозореца ми, защото ходя из къщи по шорти, са се оплакали от мен на управителя, който ме предупреди да си затварям плътно пердетата.”

Остава неясно защо възмутените съседи не спрат да надничат през чуждите прозорци, ако гледката наистина не им е по вкуса. Но щом гледат, очевидно им харесва. Което обаче не им е попречило да се възмущават и така да запазят усещането за собствената си праведност.

И все пак поне в този случай нещата още са в рамките на словесните атаки – а в Турция вече няколко пъти гневни мъже нападат физически жени, които смятат за неподходящо облечени.

В края на юли в многомилионния Истанбул дори неколкостотин турски жени протестираха срещу насилието и враждебността от страна на мъжете и срещу изискванията към тях да се обличат по-консервативно.

Шествието се проведе под наслов "Не се бъркайте в начина ми на обличане". Участничките скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за облеклото, което някои мъже смятат за недопустимо.

Както Клуб Z писа, наскоро мъж удари млада жена в автобус в уж "прозападния" мегаполис, която бе с къси панталони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.