Проучване на изследователския център "Пю" преди няколко месеца сочи, че американският президент е непопулярен не само в собствената си страна. Едва една пета от европейците са убедени във възможността му да взима правилни решения, а в числото се включва и Русия, където доверието в САЩ се повиши след избора на Тръмп за президент, за разлика от другите европейски страни.

Тези числа обаче не казват всичко, пише "Политико". Затова изданието създава индекс, който показва къде в Европа американският президент има шанс да бъде избран.

1. Чехия

В Чехия, както и в САЩ, недоволството от традиционните политически партии създава възможности за крайни кандидати. Ако някой подобен на Доналд Тръмп се кандидатира за висш пост, той има огромен шанс да бъде избран. Такъв е Андрей Бабиш, който има значителен шанс да бъде избран за премиер през октомври. Той често е сравняван с Тръмп, и не без основание, пише "Политико". Бабич е милиардер без политически опит, който печели популярност с крайните си изказвания, най-вече за идващите в страната имигранти. Отговорът на сравненията му с Тръмп също е показателен:

"Тръмп е фалирал няколко пъти", заявява Бабич. "Аз не съм."

2. Италия
Преди Доналд Тръмп имаше Силвио Берлускони - самовлюбен медиен магнат, който преминаваше граница след граница с изказванията си и всеки път обвиняваше "враждебните медии", че грешно са го разбрали. Преди изтеклия запис на Тръмп, в който той казва, че "когато си звезда... можеш да правиш всичко с жените" имаше такъв на Берлускони, който споделя, че е "оправил само осем" жени предишната нощ, въпреки че е имало опашка от 11. 

Тръмп би бил популярен в Италия по същата причина, по която Берлускони все още има влияние - електорат, на който му е писнало от традиционните политици.

3. Русия
Русия е единствената страна освен Израел, в която доверието в САЩ се е повишило след избора на Тръмп за президент. Тоест има нещо, което руснаците харесват в него.

Победа на Тръмп в Русия би била възможна, ако той наблегне на статуса си на силен мъж, защото Русия изглежда харесва поведението на алфа-мъжкари в политиката.

Руският президент Владимир Путин показва какво би постигнал Тръмп, ако беше 18 години на власт и имаше подкрепата на две трети от парламента, пише още "Политико". Тръмп е привърженик на силната армия, Путин вече харчи милиарди, за да модернизира своята. Тръмп иска да опрости данъчното облагане, в Русия има 13% плосък данък. Тръмп осъжда всеки, който му противоречи. Подходът на Путин е една идея по-твърд - много негови криици загиват мистериозно. Тръмп често отрича фактите и лепва етикета "фалшива новина" на всичко, с което не е съгласен. Путин вече е подчинил медиите в Русия.

4. Турция
Реждеп Ердоган е на власт от 2003 г. Той, за разлика от Тръмп, е опитен политик, но подходът му спокойно може да има за лозунг "Да направим Турция велика отново!" по аналогия с американския си колега. Той обещава да повиши жинените стандарти в страната и да възстанови статута й от времето на Османската империя на най-влиятелната страна в Близкия изток.

Тръмп и Ердоган споделят също склонността си да приемат твърде лично критиката (Ердоган съди над 2 000 души, които са го засегнали).

Американският президент обаче би имал проблем в страна с преобладаващо мюсюлманско население - отношението му към жените не би било възприето добре, двата му развода също не биха помогнали. Имиграционната му политка също не би била на място в Турция, която използва мигрантите, за да засили влиянието си пред Европейския съюз.

5. Унгария
Унгария е едно от доказателствата, че стената на Тръмп не е изцяло плод на неговото въображение. Унгарският премиер Виктор Орбан вече действа по въпроса. Политическите им приоритети са в синхрон що се отнася до миграцията. Враждебността на Тръмп към "фалшивите новини" обаче напомня на отношението на Орбан към пресата, който успя да спре най-големия опозиционен вестник. Въпреки това, партията на унгарския премиер вече 7 години е на власт и поддържа популярността си след електората.

6. Азербайджан
Президентът на Азербайджан Ихам Алиев и Доналд Тръмп имат допирни точки по три основни въпроса - медии, армия и Русия. Влиянието на последната се дължи освен на географската близост, така и на личните връзки на Алиев и Путин.

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е и вицепрезидент, напомня Мелания Тръмп по външен вид. (Не може да не се отчетат и допирните точки между скандала с руската намеса в американските избори, който в най-общи линии се заключава в помощ на Русия Тръмп да спечели изборите в замяна на приятелско отношение и т.нар. Азербайджанска перачница - схеми за тайни фондове, използвани за купуване на политическо влияние, само че чрез подкупи. - б.ред.)

Спънка за избирането на Тръмп би бил фактът, че не принадлежи към династията. Алиев е вторият от семейството след баща си, който води страната след разпадането на Съветския съюз.

7. Полша
Управляващата партия "Право и спаведливост", водена от Ярослав Качински, дойде на власт чрез тактика, подобна на тази на Тръмп - обещания на първо място да е обикновения поляк. Тръмп и Качински на пръв поглед нямат нищо общо, но си приличат като политици. 

Най-голямата трудност за Тръмп в Полша би бил консервативният електорат, който няма да бъде очарован от поведението и външния вид на американския президент.

8. България
България вече има ограда, за която Тръмп може само да мечтае.

Твърдата позиция по въпросите с имиграцията би помогнала на Тръмп в България. "Политико" изтъква, че страната ни е свършила отдавна това, за което американският президент само мечтае - от 2014 г. имаме ограда по границата с Турция, която често е показвана от български политици на европейските си колеги.

Президентът Румен Радев спечели изборите отчасти заради обещанието да не позволи сраната да се превърне в "мигрантско гето". Премиерът Бойко Борисов също първоначално приветства действията на граждани, които бранят границата и залавят лично мигранти. 

Както и настоящите обитатели на Белия дом, българските политици преплитат интересите си с тези на Кремъл и руски олигарси, пише "Политико".

Ключова разлика между настроенията в страната ни и подхода на Тръмп авторите откриват в отвореността на България към инвестиции от страна на Китай в транспорта и инфраструктурата - нещо, което американският президент със сигурност не би позволил.

9. Малта
Преизбирането на Джоузеф Мускат за премиер на Малта й навлече сериозни критики.  Приликите му с американския президент са очевидни. Политиката на Тръмп обаче би срещнала по-малко одобрение в Малта от личността му. Бившата британска колония има либерална политика към чужденци и е отворена към инвестиции от кйтайски магнати и руски олигарси.

10. Франция и Великобритания
На пръв поглед френският президент Еманюел Макрон е най-потивоположният на Тръмп от всички лидери на партии в страната. Двамата обаче имат повече общи неща, отколкото много други. И двамата имат опит в частния сектор - Тръмп като безнесмен, Макрон като банкер. И двамата имат обтегнати отношения с медиите. Въпреки че се представя за либерал, Макрон получава етикета протекционист. 

Безсрамието на Тръмп вероятно няма да се хареса на френските избиратели, но гръмките слова за поставянето на страната първо място биха. Резултатът на крайнодясната Марин льо Пен на президентските избори показа, че значителна част от електората откликва на подобни послания.

В съвременната британска политика Найджъл Фараж е личността, която най-много прилича на Доналд Тръмп. Той обаче не успява да постигне успех в страната си - той участва в парламентарни избори седем пъти и загуби всеки. Това ни разколебава във възможността британска версия на американския президент да постигне значителен успех. Резултатът от референдума за "Брекзит" обаче сочи, че би имал известен шанс - излизането на Великобритания от ЕС е резултат от същото недоволство и изолационизъм, които доведоха Тръмп на власт.