Главният прокурор на Израел обяви, че обмисля да повдигне обвинение за измама на Сара Нетаняху, съпругата на премиера Бенджамин Нетаняху, съобщава Би Би Си.  Тя е заподозряна в злоупотреби на стойност 359 хил. шекела или 100 хил. долара с държавни средства за кетъринг, обясни министърът на правосъдието.

Премиерът Нетаняху отхвърли обвиненията към жена му като "абсурдни".

Заявлението на главния прокуро Авишай Манделблит е най-силният показател, че Сара Нетаняху може да бъде подведена под отговорност след дълго разследване, което беше обект на детайлно медийно отразяване.

Според обвинението премиерската съпруга и висш служител в адимнистрацията Езра Сейдоф са отчитали лични разходи за храна, която е приготвена вън от резиденцията и за наемане на частни готвачи в периода между септември 2010 г и март 2013 г., като са прикривали факта, че в резиденцията има нает готвач. 

"По този начин стотици блюда от ресторантите са получени чрез измама на стойност 359 хил. шекела", гласи становище от кабинета на главния прокурор на Израел.

Реакцията на премиера Нетаняху не закъсня. Той отдавна смята, че срещу семейството му има лов на вещици, който е ръководен от политическите му опоненти.

"Сара Нетаняху е силна и уважавана жена и никога в действията ѝ не е имало измама", се казва в съобщение на фейсбук страницата на премиера.

"Съпругата на премиера не е извършила никакво нарушение, но вторачването в храната на премиера Бенджамин Нетаняху, който работи денонощно за държавата и нейната сигурност, както и в храната на семейството му, е патетично и обсесивно", пише още там.

"Колко дълго това вманиачаване в семейството на Нетаняху ще продължи", завършва позицията.

По-рано тази седмица Сара Нетаняху мина тест с полиграф. Детекторът на лъжата установи, че тя казва истината относно държавните средства. Според израелското законодателство обаче полиграфът не може да бъде използван като доказателство. Разследването срещу семейство Нетаняху се води от две години.

Сара Нетаняху е честа мишена на медиите в Израел, за които е любим обект на критики.