Двама олигарси и един американски инвестиционен фонд искат да купят дъщерните дружества в Югоизточна Европа на австрийската банка Хипо Алде Адриа, съобщава днес издаваният във Виена вестник „Дер Щандард“. Фондът е „Адвент интернешънъл“, който управлява активи за 18 милиарда евро, а сега е обединил усилия с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). “Адвент“ приватизира и БТК през 2004 година.

Дер Щандарт“ посочва и поименно другите двама кандидати – българина Денис Бареков и руския "изкупвач на банки" и вече притежател на руските поделения на банките WestLB, Santander, Barclays Bank и Morgan Stanley, Игор Ким. Търговският регистър разкрива Денис Бареков като притежател на дълъг списък от компании в различни сектори – авиация, имоти, туризъм, финанси и т.н.

Австрийският вестник твърди, че „българският олигарх Денис Бареков“ разчита на подкрепата на руската банка ВТБ за тази сделка.

В интервю отпреди три месеца лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков казва за Денис Бареков:

Не ми е братовчед. Той ми е много далечен роднина, който аз не съм виждал никога“.

Бареков или Василев

Информацията на „Дер Щандард“ съвпада с една част от твърденията на Ройтерс отпреди ден, но противоречи с друга част. Българският кандидат за мрежата на Хипо Алде Адриа в Югоизточна Европа е Цветан Василев, съобщи световната агенция.

Ройтерс припомни, че Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна търговска банка, която бе затворена временно от БНБ. От Ройтерс са се свързали с говорителя на Василев, който е обяснил, че от доста време няма контакт с шефа си. ВТБ пък са отказали коментар.

Според източници на Клуб Z миналия четвъртък банкерът е постъпил в болница и е обяснил пред свои доверени хора, че планира "сензационен изход от проблемите, които има в България". 

Днешната публикация в „Дер Щандард“ сгъстява още повече мъглата около бъдещето на Цветан Василев. Разминаването в имената трудно може да е само техническа грешка, тъй като и двамата са известни бизнесмени. Съвпадението между фамилията на единия кандидат с политическото творение на другия прави картината още по-объркана.

"Дер Щандард" стана популярен в България с честото присъствие на Цветан Василев на страниците му.

Кой е Денис Бареков?

Една от малкото
снимки на
Денис Бареков

 Пловдивчанинът, далечен роднина на новия политик, винаги е минавал в града като човек на "Мултигруп" и ВИС. Той самият е бивш борец.

Слухове в спортните медии през годините го спрягат ту за евентуален купувач на "Ботев " Пд (преди Цветан Василев да му стане собственик), ту на фабриката на "Булгартабак" под тепетата. Бареков е бил съдружник в няколко дружества с Ангел Стефанов - бивш вицепрезидент на "Мултигруп", който навремето е сочен за дясна ръка на Илия Павлов в Пловдив.

В компанията "Ер виа" обаче той е бил само мениджър и миноритарен собственик.

През 2007 г. неговата "Виа пропъртис" купува активите на фалиралия разградски завод за стъкло "Диамант".

Според журналистката Надя Чолакова, Бареков е сред борчетата, които през 90-те години посещават пищна мутренска сватба в "Шведския" хотел на Илия Павлов, останала в историята със своята разточителност. Там - според книгата на Чолакова, посветена на ВИС, Георги Илиев дори набил 120-килограмовия Бареков.

Смята се, че Денис отдавна е напуснал България, защото дължал пари на доста хора.