Столицата на Северна Корея Пхенян се превръща в световна столица на модата. Ако сте се върнали да прочетете втори път това изречение, тогава сте изостанали – поне според най-гледаната руска телевизия.

Докато световните медии са обзети от тираничния лидер на Северна Корея и неговия ядрен арсенал, страната му се радва на „моден бум“, съобщи наскоро репортаж по „Первий“ канал и постави Пхенян „редом до Милано и Париж“.

Изненадващата модна новина на контролирания от Кремъл канал е само поредната от серията оптимистични истории за Северна Корея, които се появяват в руските медии тази година. Случайно или не, те съвпадат с повишения интерес на Москва в развитието на напрегнатата ситуация на Корейския полуостров.

Традиционно, това е поле за мерене на силите между САЩ и Китай – ключовите съюзници на двете корейски държави. Но както и в Близкия Изток, президентът Владимир Путин отстоява и ролята на Русия. „Това е шанс за Москва да се превърне в посредник“, казва коментаторът на „Комерсант“ Максим Юшин, - „за да заздрави позициите си в региона и света“.

Яж трева

Въпреки че руското външно министерство заклейми предполагаемия тест на водородната бомба на Ким, веднага след това Путин смекчи тона и каза, че корейците „по-скоро биха яли трева, отколкото да се откажат от ядрените си оръжия“.

Руският президент директно посочи Вашингтон и каза, че „подклаждането на военна истерия“ ще доведе само до „планетарна катастрофа“.

Русия показва и мускули в региона, успоредно на медийната подкрепа. Страната изпрати близо до полуострова изтребители, които могат да носят ядрени глави. Това стана, когато Южна Корея и САЩ провеждаха съвместно учение.

Северна Корея се е зарадвала на руските самолети. От известно време страната се опитва да заздрави връзките с Русия, за да балансира пълната си зависимост от Китай. „Те не се страхуват толкова от Русия“, казва Василий Кашин от Института за далекоизточни изследвания в Руската академия на науките.

Дипломатите на Пхенян в Москва вече са включили чара и омайват руснаците да дойдат на екскурзия – дори подчертават своя ядрен арсенал като закрила. Северна Корея е „една от най-сигурните държави в света... за спазващи закона туристи“, обяви представител на посолството при откриването на Севернокорейска туристическа агенция в Русия.

„Ядрените оръжия напълно гарантират сигурността и мира на Корейския полуостров“, добави той.

Пхенян – град на 1000 ресторанта

Новата туристическа агенция беше обявена точно когато „Первий“ канал излъчваше репортажи от Пхенян, а на журналистката ѝ бе осигурен необичайно лесен достъп до местни хора.

Тя не се стърпя и се снима как танцува по улиците и как носи корейски дрехи.

Репортажите нямаха нищо общо с всички други новини за глада в Северна Корея. Журналистката нарече Пхенян „град на 1000 ресторанта“, в които обикновените корейци ядат по 15 ястия на едно сядане.

Хазартът на Путин

Канал „Первий“ не отговори на запитванията за репортажите – защо сега се излъчват и каква е ролята на властите на Северна Корея за тяхната изработка.

Но моделът е ясен. По-рано през годината сибирското издание на „Комсомолска правда“ публикува серия от статии във възхвала на Ким Ир Сен, първия лидер на Северна Корея и дядо на Ким Чен Ун. Късата граница на Русия със Северна Корея е точно в Сибир, близо до Владивосток. Главният редактор на вестника Владимир Сунгоркин призна, че статиите са „чиста реклама“, платена от севернокорейска организация, но отказа да назове коя.

Подобни статии се появиха в няколко вестника в южния Краснодарски край също.

Някои са скептични доколко тази нова стратегия ще помогне на Кремъл. Целта на Северна Корея е „да преговаря директно със САЩ“, казва Василий Кашин. „Те не се интересуват от посредници“.

Както и в Близкия Изток, Путин прави поредното си залагане и тук. Ползата не е ясна, а може и да не е сигурна, но той си мисли, че си струва да заложи.

...

Дария Литвинова е руска журналистка. Репортажът е публикуван в CodaStory. Преводът е на Клуб Z.