В рамките на седмица бившият общинар от партия ГЕРБ в Септември Лазар Влайков на два пъти бе освободен от ареста. Днес Пазарджишкият районен съд не подкрепи искането на прокуратурата за задържане на Влайков и го пусна под домашен арест. Той е обвинен за неправилно носене на оръжие. С негов пистолет преди дни в с. Виноградец бе застрелян Наско Тонков. Влайков бе пуснат на свобода няколко дни след инцидента.

Аргументите на прокуратурата бяха, че подсъдимият е публична личност и има основание да се предположи, че може да повлияе на свидетели. Освен това срещу Влайков има 6 досъдебни производства - 2 за причияняване на средна телесна повреда и 4 за кражби и той има склонност към извършване на престъпление.

Според съда обаче Влайков е с чисто съдебно минало, заемал е отговорни постове, ползва се с авторитет и уважение в длъжността си и няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.

Все още най-важната експертиза за това кой е стрелецът, не е готова. Прокуратурата заяви, че изстрелът е произведен от 6-годишно дете. Това е станало ясно на база на показанията на детето. Защитата на Влайков твърди, че всички свидетели не потвърждават той да е стрелецът. 13 са разпитаните.  Местните обаче изразиха съмнения, че детето е стреляло и че се прикрива именно Влайков. 

По-рано стана ясно, че заради гаф на прокуратурата делото се забави.